'Bara att komma igång med träningen kan vara ett stort steg', säger PTn Patrick Rapp. Foto: Helena Andersson
"Bara att komma igång med träningen kan vara ett stort steg", säger PTn Patrick Rapp. Foto: Helena Andersson

Hitta styrkan under 2019 – PT:n bästa råd: ”Måste få ta tid”

Nyårslöftet att börja träna är det nog många som har avgett. Man ser det nya året som en nystart och vill ta tag i det man försakat tidigare. Här ger PT:n Patrick Rapp lite starka råd på vägen mot en förändring.

Publicerad

Har man inte tränat på länge och lagt på sig tio kilo under tio år så tar det ett tag att hitta nya vanor

I början av året ökar antalet människor som vill börja träna och leva nyttigare och därför vänder sig till olika träningsanläggningar för att få hjälp.

Många väntar sig snabba resultat och tröttnar om resultaten låter vänta på sig.

Västerås Tidning tog ett snack med den personlige tränaren Patrick Rapp från Sports performance center med lång erfarenhet av att hjälpa människor till en bra förändring.

– I januari, februari och tidiga våren har vi väldigt mycket att göra, många kommer på att de vill ta hand om sig själva bättre och kommer till mig.

Finns då några trix som gör att man snabbt kommer igång och skaffar sig ett aktivt liv?

– Ja, men för att få en riktig skjuts så krävs det först och främst att man startar – bara det kan vara ett stort steg, skrattar Patrick.

Man behöver också tänka till, vad gillar man att göra? Det är väldigt viktigt att hitta den träningsform man tycker är rolig för att man ska kunna fortsätta över tid.

– Varför ska man börja gymma om man inte tycker att det är roligt, varför springa om det inte är kul?

Man behöver heller inte bara ägna sig åt en sport, man kan blanda, springa, gymma, gå på gruppträning. Det viktigast är att man rör på sig och att man inte tröttnar.

Något annat viktigt är att sätta realistiska mål.

– Tänk inte att målet är ett maraton om ett år. Välj istället mål som ligger närmare i tiden, till exempel att träna tre gånger i veckan under de nästa två månaderna, säger Patrick.

Att rivstarta och köra fem pass i veckan i starten är inte vad Patrick Rapp rekommenderar för de allra flesta.

– De som velat göra så har jag avrått, fast folk är ju olika. Vissa kan behöva det för att komma igång.

Men den personlige tränaren betonar att det är en livsstilsförändring som ska ske och att det måste få ta tid.

– Har man inte tränat på länge och lagt på sig tio kilo under tio år så tar det ett tag att hitta nya vanor så att kilona inte kommer tillbaka när man väl fått bort dem.

De flesta som kommer till Patrick vet att det är bra att träna, bra att äta bättre, men de behöver mer information.
– Det finns så mycket olika information om träning och kost. Är till exempel LCHF (Low carb high fat) det bästa? Är det bättre för mig att gymma än att springa för att nå mina mål? Hos mig gör vi tillsammans en individuell plan utifrån vilka mål som finns.

Många i Sverige lider även av att väga för mycket och Patrick säger att han dagligen ser att folk äter fel mat, för mycket mat och att de rör sig alldeles för lite.

För att gå ned i vikt är det ju egentligen ”bara” att låta bli att äta, men för att bibehålla musklerna och skapa en stark stabil kropp som ger bättre förutsättningar i framtiden rekommenderar Patrick att man tänker på maten och samtidigt tränar tung styrketräning.

– Mycket muskler kräver mer energi vilket gör att man kan äta mer än den som har mindre muskler och det är stor skillnad på att väga 75 kilo i muskler än att väga 75 och ha dåligt med muskler.

Något som mer och mer visar sig vara av betydelse när det gäller vikten är sömnkvaliteten.

– Det har visat sig att den som sover tio bra timmar har mycket lättare att gå ned i vikt än den som sover sju, säger Patrick.

Och ge dig själv bästa förutsättningarna för att lyckas.

– Tänker du att du ska träna fem dagar i veckan, du är ensamstående med två barn och mellanchef på ABB kanske du behöver sänka kraven. Även om du är redo så fortsätter livet runtomkring dig, så sätt rimliga mål.

Patrick Rapp menar att all träning är värdefull, till och med om man bara tränar en gång i veckan är det bättre än inget.

– Man mår ju bra och blir glad av att träna, även om det är lite!

”Det tar ett tag att hitta nya vanor”. Patrick Rapp tipsar om att komma igång igen. Foto: Helena Andersson
”Det tar ett tag att hitta nya vanor”. Patrick Rapp tipsar om att komma igång igen. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS