Emil Skärås var den enda testföraren på banan som aldrig tidigare kört Formel 4. Efter otaliga varv under totalt nio timmar presterade han topp 3-tider på F1-banan Sepang i Malaysia med mycket goda resultat. Foto: Privat

Här gör Västeråsföraren debut i en Formel-bil

Västeråsaren Emil Skärås har nu gjort sin debut i en Formel-bil. De tre testdagarna på Formel 1-banan Sepang international Circuit gav en flygande start på hans racingkarriär. Sista dagen levererade han topp 3-tider.

Publicerad

Sexa på VM i kartingens värstingklass KZ2 och det efterföljande SM-guldet ligger till grund för 20-årige Emil Skärås beslut att ta steget upp till internationell racing. Valet föll på Formel 4 SEA, South East Asia.

Första testet har nu klarats av – tre entimmarspass, tre dagar i sträck. Och det på Sepang International Circuit, söder om Kuala Lumpur i Malaysia. En Formel 1-bana som mäter 5,56 km.

– Otroligt häftigt! Första dagen handlade mycket om att bara köra in sig på både bil och bana, säger Emil Skärås.

Efter att ha avslutat dag 1 med regnkörning fick Skärås sätta på nya däck till nästa dag.

– Skillnaden var enorm. För att vara första gången med nya däck var jag väldigt nöjd, fortsätter Skärås.

Västeråsaren var den ende på banan som aldrig tidigare kört en Formel 4-bil. Ändå var han bara några tiondelar efter den snabbaste.

– Men när vi kollade datan efteråt insåg vi att det fattades en hel del i min motorkraft jämfört med snabbaste. Då fick jag hoppa in i en annan bil för resten av testerna.

Med nya däck igen den tredje och sista dagen förbättrade han sig ytterligare, med nio tiondelar. Då började tiderna bli riktigt konkurrenskraftiga även i racesammanhang.

– Det räckte kanske inte till pole position, men för topp 3 och det är jag väldigt nöjd med. Vi har en del saker kvar att finslipa för att få till det där ”lilla sista” som gör skillnaden, så nu jobbar vi vidare för att få mer tid i bilen, avslutar Emil Skärås.

Landslagsföraren Emil Skärås genomförde sitt första test i en Formel 4-bil. Foto: Privat

Fakta F4 SEA (South East Asia Championship)

► 10 racehelger (40 race totalt) fördelade över Malaysia, Thailand och Indien.

► Upplägg: 1xfri träning, 1xkvalkörning, 4xrace

► Många möjligheter till test på Sepang International Circuit.

► Motor på 160 HK

► Bilens vikt med förare: 625 kg

► Toppfart: 205 km/h

►Mästare 2018: Fransmannen Alessandro Ghiretti

Powered by Labrador CMS