Regionen söker utbildade hjärt-lungräddare.

Regionen söker fler SMS-livräddare för snabba insatser vid hjärtstopp

Region Västmanland söker nu fler utbildade hjärt-lungräddare som vill ansluta sig via appen SMS-livräddare. De som är anslutna får en signal via mobilen om ett pågående hjärtstopp och kan därmed påbörja hjärt-lungräddning – samtidigt som ambulans är på väg.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är särskilt viktigt att personer som bor i eller ofta befinner sig i småorter och på landsbygden ansluter till appen. Att en SMS-livräddare finns i närheten kan vara skillnaden mellan liv och död, eftersom det kan ta längre tid för ambulans att hinna fram där, säger Raimo Kesti, förvaltare för Sms-livräddare i Västmanland och ambulanssjuksköterska.

Inom tio kilometer

Vid ett larm om hjärtstopp skickar Sjukvårdens Larmcentral ut ambulans samtidigt som systemet identifierar samtliga registrerade SMS-livräddare som befinner sig inom tio kilometers avstånd från den drabbade. Dessa får då en ljudlig notis via appen, och kan välja att acceptera. Det kan alltså bli fler än en person som kommer till platsen för hjärtstoppet.

– Den som accepterar ett larm kan få i uppdrag att bege sig till platsen för att påbörja hjärt-lungräddning, eller att hämta en hjärtstartare i närheten. Appen har en smart kartfunktion som markerar alla registrerade hjärtstartare i närheten för att hjärt-lungräddning ska kunna påbörjas så snabbt som möjligt, säger Raimo Kesti.

Appen Sms-livräddare kostar inget och kan laddas ner där appar finns. Villkoret för att delta är att man är fyllda 18 år och genomgått en utbildning i hjärt-lungräddning.

Powered by Labrador CMS