Padel – träningsformen som växer så det knakar

Padel är en ny motionssport som är på stark uppgång. Sporten har slagit igenom stort i Västerås det senaste året och lockar motionärer i alla åldrar. När Västerås Tidnings Träning besökte Västerås Padelcenter var alla fyra banorna uppbokade för spel.

  • Publicerad 14:23, 26 jan 2018

För 15 år sedan byggdes den första padelbanan i Sverige, men det är nu på senare tid som sporten fått sitt riktiga fäste hos motionärerna. Nu finns ett par hundra banor från norr till söder. I Västerås finns banor på Västerås Padelcenter och Bellevue-
stadion.

Padel är en motionsform som passar alla åldrar och där det går utmärkt att spela mixat killar och tjejer. På Västerås Padelcenter har intresset blivit så stort att man startat upp en motionsserie i olika divisioner. Serien rymmer för närvarande nio grupper med tio lag i varje, totalt 180 spelare. En serieomgång håller på i cirka tolv veckor med enkelmöte mot alla i sin grupp. Man kör fyra omgångar under ett år i ett format där man flyttas upp och ner i gruppspelssystemet beroende på resultat i varje omgång.

Serien är öppen för både tjejer och killar. Nästa steg är att skapa ett gruppspel endast för tjejer. När Västerås Tidnings Träning var på plats var det ett tjejgäng som spelade för fullt och Nelly Nelderup förklarar vad det var som gjorde att hon halkade in på padel.

– Det var en vän som tog med mig, och tyckte att jag skulle testa på padel. Jag testade att spela en gång och sedan fick jag höra att Västerås Padelcenter skulle öppna. De skulle ha en nybörjarkurs som vi bestämde oss för att hoppa på.

Vad är det som gör det så kul att spela padel?

– Det är ett jättebra sätt att motionera, alla kan spela det. Det spelar ingen roll om man är på olika nivåer för det går ändå att spela ihop. Man får verkligen ta ut svängarna och ta i lite.

Är det fysiskt krävande?

– Man lär springa om man vill vara med i matchen, och ju mer man anstränger sig ju bättre går det. Det går inte att stå still och spela paddel.

Är det en fördel att vara smidig?

– Ja, det är det absolut, men jag tror inte att det spelar så stor roll för är man rapp i fötterna och inte så trött är det inga problem.

Hur ofta spelar du?

– Vi kör minst en gång i veckan då vi har en stående tid. Sedan försöker vi få till någon mer träning.

Vad krävs för att kunna spela padel om vi ser till utrustning?

– Man måste ha racket och boll, men annars ingenting. Bara ett stort intresse.

Om du skulle ge ett råd till dem som inte testat padel, varför ska man spela paddel?

– Jag säger så här, testa. Har man väl testat kan man inte låta bli för det är fruktansvärt roligt och det blir en riktig fluga.

På vilka andra sätt motionerar du?

– Jag tränar på gym, springer och kör mycket skidor.

Vad är roligast?

– Just nu är det padel, helt klart. Jag tror att det kommer att hänga med för nu har vi kört sedan tidig höst och jag tror att jag kommer att fortsätta med det här för det är så roligt, avslutar Nelly Nelderup.

Det här behöver du för att spela padel

Utrustning

Sporttröja, byxor, tennis/padelskor (ej löparskor – för ostabila), padelrack och padelbollar.

Padelrack

Yttre skiktet ger styrka och uthållighet i racket. Vanligtvis består racket av rörformiga laminerade skikt av glasfiber, kolfiber eller grafit. Impregnerad med vax eller epoxiharts.

Modeller: Rund, Diamond och Raindrop.

Kärna: Den inre kärnan består antingen av skum eller EVA-gummi. Kärnan kan variera, vilket kommer att skapa en skillnad i styvhet och spelbarhet. Det område där du träffar bollen är vanligtvis 1, 2 eller 3 lager med yta av glasfiber, kolfiber eller grafit.

Vikt 280–370 gram

Tjocklek 35–38 mm

Pris Ca 600–6 000kr

Padelboll

Padelbollen ser ut som en tennisboll men har lägre tryck för att ge en lägre studs.

Vikt 56–59,4 gram

Storlek 6.35–6,77 cm

Studs 135 cm

Padelbana

Stommen är buren, som oftast är byggd i stål. Det finns också burar med karbon. Väggarna på kortsidorna och hörnen är i glas eller betong, långsidorna med stålnät. Finessen med padel är att glaset får användas i spelet. Underlaget är konstgräs.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING