Ny lokal grafik: Coronafallen ökar igen

Nyhetsbyrån Newsworthy har även den här veckan sammanställt en regional rapport om coronaviruset i Sverige baserat på statistik från Folkhälsomyndigheten, Svenska Intensivvårdsregistret och regioners egna hemsidor. Rapporten visar hur coronasituationen ser ut i Västmanland jämfört med övriga regioner den 20 maj 2020.

  • Publicerad 19:38, 20 maj 2020

Läget just nu: Så många vårdas

Den 19 maj rapporterade Region Västmanland att man vårdar 35 patienter på sjukhus till följd av covid-19, varav tio på intensivvård.

Jämfört med andra regioner sticker antalet intagna patienter inte ut nämnvärt i Västmanland om vi tar befolkningens storlek i beaktande.

I snitt sker inskrivning för intensivvård omkring tio dagar efter insjuknande. Det innebär att nya IVA-patienter i Västmanland vi se här insjuknade omkring den 9 maj.

I hela landet vårdas sammanlagt omkring 1 766 patienter för covid-19, baserat på uppgifter som regionerna själva publicerat.

Läget just nu: Bekräftade fall

Den 19 maj rapporterade Region Västmanland 23 nya bekräftade coronafall. Totalt har regionen 1 065 bekräftade fall.

Det faktiska antalet fall är inte känt, mestadels på grund av att provtagning är begränsad. I verkligheten är antalet smittade mångdubbelt fler än antalet bekräftat smittade. Antalet kända fall beror på hur rutinerna för provtagning ser ut i respektive län.

Läget just nu: Avlidna

Västmanland har rapporterat 125 dödsfall (129 enligt Region Västmanlands egna siffror. Rapporteringen till FHM har en viss fördröjning) till följd av covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

I Sverige totalt har 3 831 avlidna rapporterats. Detta bygger på Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering, som ger en lägesbild fram till och med klockan 14.00 20 maj.

Genom att jämföra det totala antalet dödsfall i regionen sedan början av epidemin med det historiska genomsnittet får vi ett mått på överdödligheten, det vill säga hur många fler som dött än normalt.

I Västmanland har 38 procent fler än vanligt dött sedan mitten av mars (motsvarande 148 personer).

Spridningstakten: Vartåt pekar kurvorna?

Vi kan få en bild av hur snabbt smittspridningen sker i Västmanland och i andra delar av landet genom att titta på dels antal nyinskrivna IVA-patienter, dels antalet nya bekräftade fall per dag.
Följande grafer visar hur dessa två mått har utvecklats över tid i Region Västmanland.

Vi kan också jämföra utvecklingen i Västmanland i förhållande till andra regioner. För att jämna ut kortsiktiga upp- och nedgångar räknar vi här på antalet nya fall under de senaste sju dagarna, jämfört med föregående vecka. Kommer det in fler eller färre nya patienter och fall nu än för en vecka sedan?

I Västmanland har tre nya IVA-patienter registrerats de senaste sju dagarna (veckan innan var det tre). Samtidigt har det rapporterats 135 nya bekräftat smittade (100 veckan innan).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han är årets företagare – även i länet

Under onsdagen mottog Niclas Sigholm utmärkelsen som Årets Företagare 2019 i Västmanland av landshövdingen Minoo Akhtarzand, under en ceremoni på Västerås slott. Som vinnare i regionfinalen...onsdag 3/6 15:52

75 varslas vid industri i Fagersta

Gruvindustriföretraget Epiroc varslar 75 anställda vid anläggningen i Fagersta, uppger företaget i ett pressmeddelande.tisdag 2/6 11:36

Konkurserna ökar i länet

Under maj rapporterades det högsta antalet konkurser i Västmanland sedan 2015. Det visar ny statistik från UC. Under maj månad gick 25 bolag i konkurs i Västmanland. Det är sju fler än samma månad...måndag 1/6 10:37

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING