Gymnastik för alla – anrika VGF har en stor bredd

Gymnastik är populärt såväl bland barn som bland vuxna, och antalet utövare ökar. Västerås gymnastikförening är en av Västerås största föreningar.

  • Publicerad 12:00, 20 jan 2018

Att utöva gymnastik är inte bara att i full fart göra avancerade övningar som volter och annat som man kan se på tv. De flesta som sysslar med gymnastik gör det för sitt välbefinnande, för glädjen i att kunna röra sig lätt och bli starka och smidiga.

VGF – Västerås gymnastikförening – är en förening som funnits sedan 1899, alltså snart 120 år, och som för tillfället har cirka 1400 medlemmar varav cirka 200–300 tävlar.

Kajsa Nyman, barn och ungdomsansvarig och Anette Svenman, kanslist och administratör på VGF berättar att gymnastik är en allsidig träning där man behöver använda både knopp och kropp.

– Olika övningar kräver att olika sinnen aktiveras, man får kroppskontroll, ökar kroppsmedvetenheten och tränar hjärtat, säger Kajsa.

Gymnastik som träningsform är inte bara bra för gymnaster utan ger även mycket till utövarna av andra sporter.

– Man får grunden av gymnastiken som man sen kan använda i sin egen sport. Grunderna behöver man till allt, vi har tränat såväl hockey- som bandyspelare, dansare och konståkare, vilka har sett nyttan bland annat genom att få bättre koordination och balans, berättar Anette.

Även äldre människor har nytta av gymnastik.
– När man blir äldre så behövs stabilitetsträning, till exempel för att kunna hålla emot om man är på väg att ramla.

På VGF finns så väl barngymnastik och redskaps- och truppgymnastik som gruppträning – Gymmix – med olika pass. Inom gruppträning kan man välja olika pass som bodypump, step-up, pilates och AMT

– En nyhet som vi tror mycket på är så kallad AMT-träning – Avancerad motorisk träning. AMT är en träningsform som kombinerar gymnastikens grundträning med intensiv cirkelträning för hela kroppen. Här tränas till exempel koordinationsförmåga, rumsuppfattning och balans. Den här formen passar både för nybörjare som mer vältränade.

Något som alltid behövs för att kunna ta emot fler utövare är tränare.

– Att träna de minsta kan alla göra och är man intresserad av att bli ledare så har vi väldigt bra grundutbildningar. Förutom att bli en bra ledare för gymnaster har till exempel ungdomar stor nytta av ledarträning, till exempel ger det en fördel på arbetsmarknaden, säger Kajsa och Anette.

Gymnastiken har utvecklats genom åren men grunden är det densamma som 50-talets husmodersgympa, men i modern form.

– Vi ser en vändning mot ursprunget där man vill använda kroppen som redskap, avslutar de.
 

VGF:s vision

* Ska vara en modern, växande, välkänd och ansedd förening
* Ska bedriva framgångsrik lokal verksamhet inom gymnastik
* Ska medverka vid nationella och internationella tävlingar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING