Matmissbruk. OA, Anonyma överätare, hjälper folk att sluta hetsäta. (Obs, bilden är en genrebild och personen har inget med innehållet i artikeln att göra). Foto: Mostphotos

Fick hjälp för överätandet: "Äter jag en sak så vill jag ha hela burken"

Är maten din bästa vän och din största fiende? Är du trött på att tankar om mat och ätande dominerar ditt liv? Då kanske OA – Anonyma överätare kan vara en väg ut ur det tvångsmässiga ätandet.

Publicerad

OA har vuxit fram ur organisationen Anonyma Alkoholister – AA, som jobbar med ett tolvstegsprogram som ska leda till tillfrisknande.

Under fingerade namn berättar här Anna och Maria öppenhjärtigt om OA, deras väg fram till beslutet att ta hjälp av OA och vägen ut ur överätandet.

Både Anna och Maria säger att de hade ett udda förhållande till mat redan som barn. Anna berättar att hon smög i skafferiet, hon hittade strategier.

– Om jag tog lite här och lite där så syntes det inte. Jag kunde hitta något gott i frysen men inte kunna värma det i mikron, för då kunde ju mamma höra mig, så därför åt jag det fryst.

När Anna sen flyttade hemifrån började det även synas fysiskt och vikten ökade . Hon hade inte längre någon som såg vad hon gjorde och hon bestämde själv vad hon skulle äta. Och där började många år av jojobantande.

Marias historia är liknande.

– Äter jag en sak så vill jag ha hela burken, hela skålen. Jag vill isolera mig från andra och vara ensam med det jag vill äta. Hela dagen gick åt till att planera hur och när jag skulle kunna äta. Det blir en mental besatthet, säger hon.

Tre sorters människor

Anna berättar att man säger att när det kommer till beroende brukar man prata om tre olika varianter av människor.

– Den första är den ”normala” varianten, till exempel att man kan äta en chokladkaka eller ta ett glas vin och sen säga att det räcker och sluta. Den andra är om man till exempel äter eller dricker för mycket och en läkare säger att ens värden inte ser så bra ut. Då kan man dra ned på sitt drickande eller gå på en diet som passar. Man går ned i vikt eller slutar dricka för mycket och sen är det bra.

Sen har vi den tredje kategorin som Maria och Anna tillhör, en beroendepersonlighet.

– Vi äter för mycket och kan inte sluta på egen hand. Även om vi tänker att vi kan göra det med viljestyrka, så går det inte, säger Anna.

OA riktar sig till den tredje gruppen.

– Det man gör i OA är att man kapitulerar inför att man inte kan klara det själv. Att inse att man har en beroendesjukdom och en känslighet i sin hjärna som gör att man inte kan lita på vad ens hjärna säger.

Inom OA säger man alltså att man behöver kapitulera och ta hjälp av en högre kraft som till exempel kan vara gemenskapen inom OA, universum, naturen eller en annan andlig kraft.

De berättar att många reagerar inför det här begreppet, gudsbegreppet, men när AA, Anonyma Alkoholister, som OAs grund kommer ifrån, bildades på 1930-talet så var gudsbegreppet inte lika kontroversiellt som idag.

– Nu är det upp till var och att hitta och definiera sin högre kraft.

De flesta blir ganska snabbt medvetna om vad som triggar överätandet.

– Man tar bort det som triggar och känner genast att det är så här jag ska äta för att må bra.

Men sen kommer resten av arbetet med hantera livet, säger Maria.

Bedövar med mat

En konflikt på jobbet, skilsmässa, ett dödsfall i familjen eller bara att man blir riktigt irriterad på något kan sen göra att man tar till maten igen för att döda känslorna.

– Jag tänker också att känslorna ofta är det som man hör generellt triggar igång beroendet.

Foto: Mostphotos

Vad man än känner, man är glad, ledsen eller orolig allt bedövar man med mat. När man har plockat bort drogen och det händer saker i livet så måste man hitta andra sätt att hantera känslorna på. Det är det som är det dagliga, det stora jobbet, säger Maria.

När man beslutat sig för att man behöver hjälp och att OA kan vara något att pröva så går man på ett av de möten som sker en gång i veckan.

Efter att man gått på några möten och känner att det verkar intressant, så börjar man med att skaffa sig en sponsor. Sponsorn är någon av de andra beroende i gemenskapen som lever i tillfrisknande och redan har gått igenom de tolv stegen och som nu ger tillbaka genom att stötta en nykomling genom att i sin tur guida i genom stegen.

– Det är en jobbig process, men samtidigt otroligt givande, bland annat får man inventera sig själv. Har jag några karaktärsdefekter som jag behöver jobba på? Ett av de sista stegen är något som de flesta tycker är tufft. Där gör man upp en lista på alla människor man skadat eller sårat genom livet och på något vis ska man gottgöra de personerna.

– Det handlar om att göra rent framför sitt eget hus, säger Anna.

För Anna och Maria har OA varit ett sätt att nå ett tillfrisknande.

– Det är toppar och dalar hela tiden, det här är inte någon kort kur, det finns hela tiden riskfaktorer som man behöver ha koll på. Hur kan jag hantera det här? Det krävs väldigt mycket förberedelse inför vissa händelser. Det handlar mycket om reflektion och är ett dagligt arbete, avslutar de.

Fakta: OA Västerås

Alla som äter tvångsmässigt är välkomna, det vill säga överätare, underätare, hetsätare, anorektiker, bulimiker med flera. Med anledning av coronakrisen kommer Västeråsgruppen tillsvidare att använda sig av digitala möten. Nya medlemmar kan få tillgång till möten genom att maila oavasteras@gmail.com . Övriga frågor kontakta Gitte på 070-441 13 21

Powered by Labrador CMS