Barn dog efter akut kejsarsnitt – regionen har anmält händelsen

Region Västmanland lex Maria-anmäler nu en händelse där ett barn avled strax efter ett akut kejsarsnitt. Enligt den interna utredningen kan barnet ha dött på grund av allvarlig syrebrist. Förloppet hade möjligtvis kunnat undvikas om det funnits en bättre följsamhet av rutiner och regelverk. Det skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Publicerad

Det var i slutet av förlossningen, efter igångsättning i fullgången tid på grund av riskfaktorer, som beslutet fattades att barnet skulle förlösas med ett akut kejsarsnitt. Det nyfödda barnet visade sig dock vara svårt medtaget, och trots försök till återupplivning kunde livet inte räddas.

Oväntad händelse

Händelsen var oväntad eftersom fosterljuden under förlossningen hade bedömts som normala, och endast bitvis avvikande. I övrigt visade graviditetskontrollerna på normala värden, men eftersom kvinnan hade bakomliggande riskfaktorer följdes hon med tätare kontroller.

Den interna utredningen tyder på att barnet kan ha dött på grund av allvarlig syrebrist under och efter förlossningen. Med facit i hand konstateras flera faktorer i händelsekedjan som lett till otillräcklig bedömning och handläggning.

Fördjupade utbildningar – uppdaterade rutiner 

Med anledning av händelsen har Kvinnokliniken satsat på en rad åtgärder som bland annat fördjupande utbildningar i fosterövervakning samt teamträning och uppdaterade rutiner i samband med kejsarsnitt.

Det är mycket ovanligt att barn avlider i samband med förlossningar i Sverige.

Powered by Labrador CMS