Foto: Mostphotos/Fredrik Klevenhaus

Maktskifte väntar i Surahammar

Efter den politiska turbulens som uppstått då samarbetet sprack mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet i Surahammar, har en ny majoritet format sig. Nytt kommunalråd väntas väljas av den nya majoriteten.

  • Publicerad 21:45, 7 jun 2021

Socialdemokraterna la på måndagskvällens extra fullmäktigesammanträde fram förslaget om att upplösa alla uppdrag i nämnder och styrelser i hopp om att få välja en ny majoritet i kommunen.

Men strax efter mötet presenterade sig en ny majoritet med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Koalitionen har tillräckligt med mandat för att bilda en majoritet i fullmäktige och nämnderna.

Hur länge har ni pratat om att bilda en samverkan?

– Partierna har haft diskussioner en tid om det, vi skrev på avtal i söndags om vilka punkter vi ska jobba med, säger Johanna Olofsson (M), gruppledare.

Vilka är punkter är det?

– Lugn och ro i kommunen och i förvaltningen, att det ska vara god ekonomi, se över kostnader, se över medborgardialog att vi ska se en samhörighet med Surahammar-Ramnäs-Virsbo. Vi ska få igång bostadsbyggandet och skapa ett bättre företagsklimat, så det finns möjlighet att skapa nyetableringar. En annan viktig fråga är kommunens gatunät och tryggheten, kommunfullmäktige röstade igenom vårt förslag om ett brottsförebyggande råd och nu ska det verkställas, säger Johanna Olofsson (M).

Fler punkter finns på den nya majoritetens agenda för den återstående mandatperioden:

• Se över hur kommunen kan ge bra förutsättningar för ett rikt föreningsliv.

• Att Dynanackens äldreboende får en personalbemanning som kan tillgodose de ökade vårdbehoven hos de äldre. Utbyggnaden av SÄBO i Virsbo ger fler av de äldre en möjlighet att bo kvar längre på sin hemort och därmed ökad också vårdbehoven.

• Se över behoven inom förskole och skolverksamhet avseende lokaler och storlekar på barngrupper och klasser. Mål om att minska antal barn i förskolegrupperna.

• En familjecentral med en öppen förskola etableras i kommunen.

• En översyn på kommunens befintliga lekplatser och behovet av nya lek och aktivitetsplatser.

M-ledaren blir kommunalråd

Majoriteten har redan ett förslag klart till posterna i kommunstyrelsen:

Ordförande och kommunalråd blir Johanna Olofsson (M), vice ordförande Kent Pettersson (SD) och andre vice ordförande Erkki Visti (C).

Nuvarande kommunalråd och kommunstyrelseordförande, Chris Marlowe (S) sitter kvar fram till 21 juni då kommunfullmäktige väntas välja de nya posterna.

– Det här var ganska förväntat för vår del, säger Chris Marlowe (S) till Västerås Tidning.

Hade du det på känn?

– Den här majoriteten har funnits flera månader, vi kan inte styra längre, antingen får de styra i smyg eller släppa fram oss. Det är sorgligt, vi ville gärna genomföra våra reformer.

Hur har det märkts att den här majoriteten funnits?

– I frågan kring kanalen märktes det tydligt då Centerpartiet röstade med Moderanterna. Centerpartiet har haft en nära relation till Moderaterna och Sverigedemokraterna i många sammanträden. Det var mer eller mindre vi som tvingade fram dem.

Hur kommer ni arbeta som opposition?

– Vi har nu fria händer att driva den politik som vi vill driva, vi förstår att vi inte har majoritet, men vi kommer inte sitta tyst. Det är frustrerande för mig är att vi försökt få ihop ett samarbete med andra partier, det är för många som ville vara kvar i det gamla, säger Chris Marlowe (S).

Johanna Olofsson (M) blir nytt kommunalråd enligt det förslag som finns från den nya majoriteten i Surahammars kommunfullmäktige. Foto: MODERATERNA I SURAHAMMAR

Kommunfullmäktige i Surahammar

De 31 platserna i kommunfullmäktige fördelar sig enligt följande:

Moderaterna 6
Centerpartiet 2
Liberalerna 1
Kristdemokraterna 1
Socialdemokraterna 11
Vänsterpartiet 3
Sverigedemokraterna 7

Socialdemokraterna har suttit i majoritetsställning i kommunfullmäktige sedan valet 1970 då Surahammars kommun bildades vid kommunreformen 1971. Vid tidigare kommunbildningar har Socialdemokraterna varit det dominerande styrande partiet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING