Marcus Aurelius vann förra årets Grand National med Lukas Sloup i sadeln. I år kan han vinna igen, fast med debutanten Dusan Andrés som ryttare. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Klara, färdiga – galoppera

I helgen avgörs den 47:e upplagan av Svenskt Grand National. Folkfest och galopp i vacker slottsmiljö. – Huvudtävlingen ser på pappret väldigt ovisst ut. Det blir en giganternas kamp mellan Calvados och Lindenthaler att se fram emot, eller kan eventuellt Taurito utmana?, skriver galoppprofilen Fredrik Otter i programbladet.

Publicerad

I årets Grand National ser vi fram emot nio ovissa kapplöpningar med ett stort internationellt inslag. Strömsholm må vara bland det svenskaste vi har, men just den här dagen kommer många internationella ryttare till Strömsholm.

Galoppsporten har funnits länge i Strömsholm. Det är hela 130 år sedan de första tävlingarna ägde rum på Österängen. Närmare bestämt var det den 30 augusti 1887 som de första löpningarna avgjordes.

Nu, 2017, är det dags för den 47:e upplagan av Svensk Grand National. Här är ekipagen som gör upp i huvudtävlingen:

Moss Cloud importerades till Sverige från England av Dennis Persson år 2015. Moss Cloud blev femma i sitt första Grand National och förbättrade det i fjol då han kom fyra. I sadeln sitter Henrik Engblom som segrade i Svenskt Grand National 2006 på Dalfors.

Al Bustan tränas i Tjeckien av Stanislav Popelka som varit en flitig gäst på Strömsholm de senaste åren. I fjol var den sjuårige valacken tvåa här i Grand National och med den erfarenheten rikare måste det vara en toppchans . Med Machiavellian som farfar och Monsun som morfar finns det mycket styrka och hoppförmåga.

Lady Dylan tränas i Norge av Are Hyldmo och det blev seger här på Strömsholm i höstas i en Novissteeplechase. Christopher “Cricke” Roberts sitter i sadeln, precis som han gjorde vid segern här i höstas.

Royal Rainford tränas av Bodil Blomqvist i Vedum och på ryggen sitter Anna Pilroth som tar för sig mer och mer över hinder. Royal Rainford är tämligen ny på den svenska steeplechase-scenen, men har hunnit med hela tre starter på Blommeröd i år.

Marcus Aurelius kommer från Tjeckien där han tränas av Stanislav Popelka. Trots att Marcus Aurelius gjort merparten av sina starter i Tjeckien vill vi ändå kalla honom Strömsholmsspecialist. I sadeln sitter Dusan Andrés som gör debut på Strömsholm.

Rockinger tränas nu i Tjeckien där Radim Bodlak tränar. Äger gör dock Strömsholmsbaserade Hvitas Stjerna så Rockinger räknas som ett hemmahopp. Rockinger var trea i Grand National i fjol. Senast Niklas Lovén segrade i Svenskt Grand National var 2010 på Lights Out.

Program

Fredag 16/6

16.00 – ChampagneExpertens banvandring. En unik inblick bakom kulisserna på Österängen. All guidning sker på engelska. Ingen föranmälan behövs. Samling vid sekretariatet på Österängen kl 15.45 Biltrafik undanbedes. Parkera vid Slottet.

Lördag 17/6

10.00 Entréerna öppnas

11.00 SM i Ponnygalopp

13.00 Sveriges Nationalsång

13.10 Lopp 1 - V4:ans första avdelning

14.35 Svenskt Grand National 2017

16.55 Dagens sista galopplopp

Powered by Labrador CMS