Osäkert hur Surahammar ska styras efter valet

Socialdemokraterna och Centerpartiet, som idag styr i Surahammar, backade rejält i valet. Sverigedemokraterna ökade och är nu näst största parti i Surahammars kommun.

Publicerad
Tobias Nordlander (S), kommunalråd i Surahammar. Foto: Surahammars kommun

Tobias Nordlander (S), är som idag är kommunalråd i Surahammar tycker det är synd att Socialdemokraterna backar.

– Samtidigt är jag glad för det stora förtroendet vi får från väljarna. Jag ser att vi fått ett tydligt mandat att sondera terrängen och få ihop en styrande majoritet för framtiden, säger han.

Ett försenat badhus, att Surahammars vårdcentral flyttade och utbyggnation inom äldreomsorgen nämner Tobias Nordlander som några förklaringar till tappet av rösterna på det styrande partiet.

– Vi har många grejer som är på gång, men som av olika anledningar har tagit för lång tid. Det tror jag straffar sig.

Hur ska Surahammar styras den kommande mandatperioden?

– Tittar man på det valresultatet som blev så finns det en rad konstellationer som man rent teoretiskt skulle kunna få ihop. Men jag vill inte gå in på detaljer än utan nu sonderar vi terrängen. Sverigedemokraterna är inte aktuella för oss att samarbeta med, det är det enda partiet som jag ser att vi stänger dörren för, säger Tobias Nordlander.

Just Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i Surahammar, och går från fem till sju mandat.

– Det vi har hört från invånarna här är att de tycker att vi har representativt folk. När vi är ute bland folk lyssnar vi mycket och är lyhörda, vi försöker inte pracka på någon vår politik, säger Milton Hvid, som står som nummer fem på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Surahammar.

Tidigare har Sverigedemokraterna i Surahammar drabbats av avhopp och haft svårt att fylla de fem mandat som de tidigare haft. Nu är mandaten sju.

– Vi har nio namn på listan så vi kommer att ha två ersättare. Så vi fyller stolarna, men sen ska folk orka och ha intresse i fyra år så det kanske hade varit bra att ha fler ersättare.

Hur tycker du att Surahammar ska styras den här mandatperioden?

– Vi har pratat en hel del om det, och vi säger väl i princip som alla andra: att vi inväntar det slutgiltiga valresultatet. Än så länge är det ingen som frågat oss och vi har inte frågat någon utan vi väntar och ser, säger Milton Hvid.

Mandatfördelningen i Surahammar

V: 3 (-1)

S: 11 (-4)

SD: 7 (+2)

L: 1 (-1)

C: 2 (-3)

KD: 1 (0)

M: 6 (+1)

MP: 0 (-2)*

*Miljöpartiet fick 1,6 % av rösterna i kommunvalet i Surahammar, och åker därför ur fullmäktige. För att få plater i fullmäktige krävs minst 2% av rösterna för kommuner med en valkrets, som i Surahammars fall. I kommuner med två valkretsar gäller 3%.

Powered by Labrador CMS