Annelie Sjöholm har gjort debut på Europatouren, LET – med mersmak. Foto: Oliver Szabo/Frilansfotograferna

VGK-spelarens succédebut på Europatouren: ”Riktigt häftigt”

Annelie Sjöholm har gjort sin Europatour-debut. Med mersmak. Västerås GK-proffset slutade på 25:e plats i Sydafrika – i konkurrens med 125 spelare. – Riktigt häftigt, säger 23-åringen.

Publicerad

2018 var Annelie Sjöholms främsta år som spelare hittills – och det överlägset mest intensiva.

Efter att hon flyttat hem från collegelivet i USA blev hon proffs, spelade stortävling på hemmabanan, vann sin första proffstävling – och avslutade som grädde på moset med att göra stor succé i kvalskolan till Ladies European Tour, LET, strax före jul.

Hur ska du toppa det i år?

– Ja du, haha. Det var verkligen mycket som hände förra året. Vi får väl se hur det blir i år, säger ”Annie”, som hon kallas.

Det har i alla fall onekligen börjat bra.

Europatourtävlingen South African Women’s Open på Westlake Golf Club i Kapstaden för två veckor sedan blev något av Annelie Sjöholms internationella genombrott.

Hon visade upp ett spel som om inte gjort annat än spelat på LET.

Eftersom hon inte har full spelrätt på touren fick hon försöka kvala sig in turneringen. Kvalet avgjordes över endast en runda på måndagen samma vecka och på samma bana som huvudtävlingen.

– Jag var i Sydafrika i en månad och spelade andra tävlingar också. Men målet var hela tiden att lyckas kvala in till sista veckan och LET-tävlingen. Och det gick ju vägen, riktigt häftigt, säger hon.

Hon blev tvåa i kvalspelet i regn och rusk.

Sydafrika-succén. I Kapstaden för två veckor sedan nådde Västeråsspelaren Annelie Sjöholm 25:e plats bland 125 startande i sin Europatour-debut. ”Nu vet jag att jag kan spela lika bra som de bästa här”, säger hon. Foto: Tristan Jones

Nu vet jag att jag kan vara på samma nivå som de här spelarna, det känns skönt att veta

Samma yttre förutsättningar var det sedan i inledningen av i huvudtävlingen. Det hade hon nytta av.

– Jag gick ut i en eftermiddagsboll på första varvet och då var vädret som värst. Men jag var ju lite van från kvalet och hade faktiskt näst bästa score av alla som gick ut sent.

Efter två ronder låg hon 16:e plats – och började inse att hon var med i toppen.

– Fotografer kom fram och frågade om jag var Annelie Sjöholm. Då förstod jag att jag låg bra med och kände mig stolt.

Ett annat bevis på det var att hon tvingades jaga en caddie inför finalvarvet.

– Ja, reglerna i de här sammanhangen är att de sista sex bollarna – topp-18 – måste ha en caddie på slutrundan, berättar hon.

Hon hittade en lokal caddie på morgonen och Sydafrikaäventyret slutade till sist med en delad 25:e plats i det 126 kvinnor starka startfältet och drygt 13 000 kronor in på kontot.

Detta efter ronderna 75–73–74 för totalt sex slag över par. Elva slag från segrande indiskan Diksha Dagar.

Bland annat hade Västeråsgolfaren sex andra svenskor bakom sig i prislistan.

– Jag kände verkligen att spelet fanns där för den här nivån. Nu vet jag att jag kan vara på samma nivå som de här spelarna, det känns skönt att veta och ger verkligen mersmak.

Hon vet inte hur många fler Europatour-tävlingar hon får medverka på i år.

– Jag står oftast på reservlistan, så det kan bli med väldigt kort varsel. Men jag hoppas det blir några fler i alla fall.

Däremot vet hon med säkerhet att hon kommer att spela på undertouren, LETAS, där bland annat Anna Nordqvist Västerås Open ingår.

Nästa vecka väntar säsongens första tävling där, i Frankrike.

Med sig i bagen dit har Annelie Sjöholm ett färskt internationellt genombrott.

Rauka vägen till succé. Annelie Sjöholm efter sin första seger som proffs, Swedish Golf Tour-tävlingen Slite Open på Gotland i augusti 2018. Foto: Louise Sjöholm
Powered by Labrador CMS