Deltagartaket tas bort 29 september, meddelade regeringen på en presskonferens på tisdagen. Foto: STEFAN LINDGREN

Flera restriktioner lyfts 29 september: "Deltagartak tas bort"

Deltagartak tas bort och rådet om att arbeta hemifrån tas bort från den 29 september, meddelade regeringen på en pressträff på tisdagen.

Publicerad

– Vi har hitintills tagit 3 av 5 steg i lättnande av restriktionerna. 80 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en dos vaccin. Vaccin är vägen ut ur den här pandemin.

– Den 29 september kan restriktioner lättas, enligt en bedömning från Folkhälsomyndigheten, förklarade Lena Hallengren, socialminister (S).

– Deltagartaket för allmänna sammankomster tas bort och deltagartak för privata sammankomster tas bort. Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort och arbete på plats kan successivt återgå, fortsatte socialminister Hallengren på pressträffen.

Socialdepartemententet kommer remittera ett förslag om att EU:s digitala covid-bevis kan användas vid större arrangemang. Även ett regelverk om covid-bevis om deltagartak skulle behövas skickas ut på remiss.

– Vi hoppas att aldrig behöva använda detta, sa demokratiminister Amanda Lind (MP).

– Det har varit en svår tid för många med inskränkningar. Vaccinen är effektiva och vi har sett effekt på det. Vi kan inte längre motivera begränsningar för restauranger.

– Jag vill fortsätta varna för utbrott bland ovaccinerade äldre. Det är viktigt att förstå att covid-19 de närmaste åren kommer vara en del av vår vardag. Erfarenhet så här långt visar att begränsningar och nedstängningar bara fördröjer smittan. Målet är att alla över 16 år vaccineras, förklarade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Ekot: Hur ska medborgare se på dagens besked, är pandemin över?

– Pandemin är inte över, men för de personer som är vaccinerade så kan livet återgå till det normala, sa Johan Carlson.

Powered by Labrador CMS