Bilden till höger: Emma Akterhag från XL-Zoo med hunden Nelson klädd i en Extreme warmer. Foto: Helena Andersson

Täcke eller kläder på hunden?

Ett täcke för att hålla hunden varm och torr är något som de flesta kan tycka är bra, men att klä hunden i ballerinakjol, kostym eller hatt, hur är det med det?

Publicerad

Utbudet av hundkläder har med åren blivit mer förekommande. Inte bara ett skyddande täcke utan kläder för att pryda. Praktiska hundkläder fanns tidigare bara i zoohandeln men nu kan man hitta prydnadskläder till hunden i vanliga klädbutiker och även i specialbutiker.

Eva Lund, klinikchef på Evidensia Djurkliniken, säger att hon tycker att det är helt ok att använda ett täcke på hunden, speciellt på vissa hundar och vid vissa tillfällen.

– Har hunden till exempel inte en tjock päls eller har skador eller ont i leder och kommer att bli blöt och kall på promenaden så är ett täcke bra.

Ska man kanske ta en längre promenad där man stannar och fikar eller man kanske ska stå still och titta på fotboll så tror jag att de flesta tycker att det är bra med ett täcke med god funktion och passform.

Det är inte bara kyla som gör att en hund kan behöva kläder. Till exempel nakenhundar klarar inte stark sol. Men de flesta hundar är gjorda för att vara utomhus och klär man dem för varmt finns en risk för hudproblem.

– Hundar tycker om att vara hundar och skulle ju helst vara ute och rulla sig i lera om de fick.

Vissa plagg onödiga

Men Eva Lund säger att det så klart finns tillfällen då man kan ha ett plagg bara för att pynta.

– Visst kan det vara kul att till exempel sätta ett rött band om halsen på hunden till jul, eller något annat roligt, men det är ju inget de ska ha på sig någon längre stund.

Emma Akterhag på XL-Zoo säger att det viktiga med kläder till djur är syftet och dess funktion, de ska fylla en funktion, vara bekväma och till för hundens bästa.

– Har hunden underull eller inte, är den lång- eller korthårig? Blir hunden lätt frusen eller har den någon skada som gör den extra känslig är det självklart med passande kläder för hund.

Det som avses här med kläder är olika typer av täcken.

– Vilket man väljer beror mycket på vädret. Är det regnigt så kan ett tunnare skaltäcke som tål vatten vara bra. Under den kan man sen ha en Body warmer. Är hunden extremt frusen däremot så finns Extreme warmer som har isolerande foder som reflekterar värmen från kroppen samtidigt som den har andas-funktion. Bra för hunden som aktiveras mycket. En skadad eller en aktiv hund behöver mycket värme, säger Emma Akterhag.

Som sagt är funktionen viktigt när det gäller hundkläder.

Något annat mycket viktigt är passformen. Det finns mängder av olika varianter, till exempel för hundar med korta eller långa ben, för hundar som håller svansen högt och olika modeller för att passa olika hundars storlek och kroppstyp.

– Det är väldigt viktigt att man väljer rätt, så ta med hunden till oss så hjälper vi till.

Powered by Labrador CMS