Ulrika Stefansson med den brittiska korthårs-katten Myran som i stamtavlan heter Suncat's Bonfire Heart. Foto: Kerstin Zimmerman

Skaffa en katt? Då bör du tänka på det här innan

Att skaffa en katt är ett åtagande för åtminstone 10-15 år, kanske längre, och det finns en hel del saker att tänka på innan man slår till.

Publicerad

Många faller handlöst när de tänker på en liten gullig kattunge.

Är man redo att skaffa en kattunge så säger Ulrika Stefansson, uppfödare på Suncat’s som föder upp raskatterna brittiskt korthår, att alla passar att ha en katt bara man är beredd på ansvaret.

– För det första så måste man tänka på att inte ta en kattunge som är yngre än 12 veckor.

Raskatt eller huskatt?

Man behöver också fundera på om man vill ha en raskatt eller en huskatt och om man väljer en raskatt, fundera över vilken ras man är intresserad av.

– Oavsett vilken katt man väljer så kostar det att ha katt. En raskatt är oftast vaccinerad när den levereras medan man måste se till att en huskatt får ett grundskydd på två sprutor, vaccinationen ska sen upprepas varje år.

Ulrika Stefansson säger också att det är viktigt att få sin katt kastrerad så att det bland annat inte blir några oönskade ungar.

Man bör också se till att ha sin katt försäkrad.

– En raskatt är också oftast försäkrad när man tar emot den, medan man behöver teckna en för huskatten. Det kostar mycket pengar om kissen blir sjuk så en försäkring tycker jag är ett måste.

En katt kan vara ensam längre än en hund, men man ska inte tro att man kan lämna sin katt ensam under längre tider.

– Under jobbdagen är det inga problem att låta katten vara hemma själv. Djurskyddet säger annars att man måste se till katten minst två gånger om dagen.

Men Ulrika säger att man behöver anpassa inomhusmiljön så att katten trivs.

– Man kan förbereda en plats i fönstret där katten kan sitta och titta på fåglar. Det är också viktigt med en hög klösmöbel då katter gillar att sitta högt och gärna vill vässa klorna.

I frågan om att ha en innekatt eller en som är lösgående är Ulrika Stefansson klar.

– I tätbebyggt område ska man ha katten inomhus. Gärna ge den möjlighet att vara ute i sele eller på en nätad balkong. Det är annars lätt att katten råkar ut för olyckor. Om man bor på landet finns det bättre förutsättningar för katten att vara ute på egen hand.

Hon berättar att katten är ett otroligt renligt djur och att det inte brukar vara några problem med att få kattungen rumsren.

– Om man visar kattungen till lådan efter måltiderna så brukar det gå fort. Om man är osäker så kan man begränsa hemmet så att ungen bara har tillgång till de delar man vill, inte till exempel till sovrummet.

Slutligen säger hon att man behöver se till att ha tid för katten och att leka med den. Gör till exempel kloklippning och pälsvård till en regelbunden mysig stund redan från att katten är liten.

– Katten är ju ingen ”tavla” som man tittar på, man måste vilja ge den ett bra liv, det blir ju en familjemedlem.

Raskatten brittisk korthår är rasen Ulrika Stefansson på Suncats föder upp. Foto: Ulrika StefanssonDen svartvita kattungen är av rasen brittisk långhår. Foto: Ulrika Stefansson

Mer information

SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund, www.sverak.se.

Se även den lokala föreningen Västerås Kattklubb www.vasteraskattklubb.se

Powered by Labrador CMS