Rocky trivs bra i snön. Men är det för kallt, över -10 grader, händer det att han får köldkramp och får bäras hem. Foto: Helena Andersson

Så klarar din hund av kylan

Vintern är härlig, kylan biter i kinderna och vi människor får bylta på oss ordentligt för att inte frysa. Men hur går det för våra fyrfota vänner, hur hjälper man dem att hålla värmen?

Publicerad

När det är rejält kallt ute så räcker inte alltid hundens päls till för att skydda mot kylan,då kan man behöva hjälpa hunden att hålla värmen. Mycket beror förstås på vilken ras hunden är av, en liten korthårig chihuahua fryser oftast fortare än en sankt bernhardshund med massor av päls.

Om hunden verkar darra och frysa så kan man köpa ett speciellt hundtäcke på djuraffären, täckena är anpassade efter olika hundars storlek och finns i många olika modeller och material.

Tassarna klarar sig oftast bra men det kan även hända att hunden drabbas av så kallad köldkramp.

Köldkramp visar sig på så sätt att hunden stannar upp och lyfter på tassarna. Är det riktigt illa så kan hunden sätta sig ned eller helt enkelt ramla omkull då den försöker få upp tassarna från snön.

Om det här händer är det viktigt att så fort som möjligt värma tassarna, ta tassarna i händerna och massera lite försiktigt. Är hunden liten nog kan man bära den och kanske stoppa den innanför jackan. Och man får ta sig inomhus snabbast möjligt.
Händer det här ofta så får man begränsa sina promenader och bara gå ut så länge att hunden hinner göra ifrån sig. Ett tips är då att se till att aktivera sin hund på andra sätt än genom utomhuspromenader.

Det är också bra att sköta om hundens tassar, om gatorna där du bor saltas är det viktigt att tvätta av tassarna när du kommer in annars kan det uppkomma sprickor och hunden får ont. Det finns salvor som man kan använda för att smörja in tassarna och förekomma att det bildas sprickor och det finns feta krämer om hunden har otur och ändå får sprickor.

En hund kan även den få förfrysningsskador. Ser du områden som rodnar, är svullna eller ömma efter utevistelse ska du kontakta veterinär.

Verkar din hund ha besvär av kylan så se till att hjälpa hunden hålla värmen. Om hunden trots täcke ändå verkar frysa eller får köldkramp finns faktiskt skor att köpa. Det brukar ta en stund för hunden att vänja sig, men oftast går det bra och man kan tillbringa mer tid ute i vintervädret.

Powered by Labrador CMS