Frank är fullt fokuserad på maten han vet kommer att serveras. ×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

Listige räven Frank trivs i Kungsbyn

På Kungsbyns djurpark finns det många härliga djur. Man kan få se såväl ormar och papegojor som älgar och lemurer. Och så modige räven Frank så klart.

Publicerad
Kungsbyns stilige räv Frank. Foto: Helena Andersson

Den här mulna jullovsdagen har pappa Magnus Jacobsson, Alvar Lundin 11 år och Tilde Jacobsson 7 år kommit för att se när rävarna bli matade, den här gången stod råttor på menyn. Alvar berättar att de har både råttor och rävar hemma och att det är kul att se när rävarna jagar i snön.

– Det är roligt att titta på rävarna, de är söta när de springer omkring och jag har varit här flera gånger tidigare, säger han.

Jenny Gustafsson, djurvårdare på Kungsbyn, berättar att det finns två rävar i hägnet, men att honan Annie är blyg och helst håller sig i sitt gryt.

– Däremot är hennes bror Frank modig, han gillar besökare och tycker till och med att det är spännande när det kommer hundar på besök, säger hon.

Rävar är nattaktiva och kommer fram i skymningen.

– Under dagen sover de i sina gryt. De har var sitt, ett som vi gjort åt dem och ett som de gjort själva.

Nu när vi kommer till rävarnas inhägnad syns som förväntat bara hanen Frank som nyfiket kommer fram så fort Jenny kliver in i hägnet med dagens måltid.

Hon berättar att rävar framför allt äter gnagare, men även större djur som kaniner. Är skaren hård så kan de till och med ta ett rådjur eftersom rådjuren sjunker igenom skaren och därför inte blir lika snabba.

– Rävar är skickliga jägare men de är allätare och äter gärna ägg och till och med blåbär, säger Jenny Gustafsson.

När hon sträcker fram råttan är Frank först lite tveksam och slår några vändor runt i hägnet, men efter en stund är han snabbt fram och rycker åt sig maten. Sen letar han efter ett bra ställe där han kan gömma det han fått och när Jenny gömmer flera råttor är han snabbt där och tar för sig.

Något som djurvårdaren säger stämmer är talesättet att vara listig som en räv.

– Det gör det verkligen, de är kluriga och väldigt nyfikna. När jag la ifrån mig en diskborste så fick jag se Frank springa runt med den, min kollega tappade även sin mobil som han snabbt tog. De gömmer också sin mat för att ha senare och har många utgångar ur sitt gryt utifall de behöver fly.

– Vi försöker hantera rävarna så mycket som möjligt, bland annat har vi klickertränat dem, Frank kommer fram till mig, men jag får inte klappa honom. Rävar är överhuvudtaget väldigt roliga att jobba med tycker jag.

De skollediga barnen Tilde Jacobsson 7 år och Alvar Lundin 11 från Enköping gillade att titta på matningen av räven Frank. Foto: Helena Andersson

Fakta: Räv

Antalet rävar som finns i Sverige är osäkert, men man tror att det finns runt 150-tusen rävar i Sverige. I goda marker, som i södra Sverige lever räven i familjegrupper men i norr där tillgången på föda är mindre lever de flesta rävar i par.
Räven blir mellan trettiofem och fyrtio centimeter hög och väger någonstans mellan sex och ett halvt till åtta kilo.
En räv blir könsmogen vid tio månaders ålder och parar sig i januari till mars. Honan är sen dräktig i två månader och kan få tre till fem valpar. Räven blir cirka tolv år gammal.
Källa: Kungsbyn.se

Powered by Labrador CMS