Linnea Höglund är ansvarig för alla domare och även domarassistenterna under årets kattutställning. Foto: Helena Andersson / Privat

I helgen fylls hockeyhallen av katter

600 katter av alla de slag från perser till huskatter kan man få se nästa helg 18–19 maj då Västerås kattklubb har stor utställning i Mimerhallen.

Publicerad

Årets tema är Eurovision och Linnea Höglund, uppfödare och domarelev från Västerås kattklubb hoppas att årets utställning ska bli något speciellt.

– Det kommer att vara pyntat och festligt, och vi hoppas att domarna kommer att klä upp sig lite extra.

Linnea Höglund berättar att årets utställning är den 36:e i ordningen som anordnas av Västerås kattklubb.

– Vi är en av Sveriges äldsta klubbar med cirka 200 medlemmar varav cirka 40 ställer ut regelbundet och förra året firade klubben sitt 55 års jubileum.

Utställningen är uppdelad i två dagar där katterna är delade i olika kategorier från raskatter, till huskatter utan stamtavla.

– Alla katter kan vara med bara de är registrerade i SVERAK, Sveriges kattlubbars riksförbund, och så måste man vara medlem i en kattklubb. Katterna kan börja tävla från att de är fyra månader gamla i kattungekategorin, fortsätta till juniorklassen för att när de är tio månader räknas som vuxna, säger Linnea Höglund.

Under tävlingen delas katterna upp bland domarna för bedömning och den katt som domaren väljer ut som den bästa katten, utifrån rasstandarden, går vidare till finalen som sker på eftermiddagen.

– Huskatterna bedöms inte efter rasstandard utan efter hur trevliga, hälsosamma och välvårdade de är och väljs ut efter domarens eget tycke och smak.

Hon berättar också att om man vill ställa ut sin katt så är det bra att man redan när katten är liten börjar träna dem för att de ska bli vana vid att hanteras på olika sätt.

– De behöver träffa mycket folk, träna på att åka bil och bli hanterade av ägaren och andra. Och så är det bra att ställa ut dem redan som kattungar.

Linnea Höglund har haft katter i familjen i hela sitt liv, intresset har kommit sig naturligt och hennes mamma tävlar också med sina katter.

– Vi tävlar mot varandra då och då, ibland vinner jag och ibland hon, skrattar hon.

Under årets utställning är hon mest engagerad i organisationsbiten. Hon är ansvarig för alla domare och även domarassistenterna. Hon håller även på att utbilda sig till domare.

– Det är kul att engagera sig och jag brinner för mitt kattintresse. Jag är en av de yngsta domareleverna just nu genom att jag fått erfarenheter av uppfödning tidigt. Det är superroligt eftersom jag får se så mycket av världen och träffa så många människor. Bara i år har jag varit i fem nya länder i Europa.

Hon hoppas få se mycket publik under årets utställning.

– Vi har försökt att göra tävlingen publikvänlig genom att ge domarna headset så att man kan höra deras omdömen. Dessutom har klubben fixat en välfylld kafeteria, vi har tipspromenad där man kan vinna priser både för utställare och besökare. Det finns kattprodukter till försäljning, pysselhörna för barnen och publiken får rösta på den bästa burklädseln.

För mer information se: vasteraskattklubb.se eller Facebook Västerås kattklubb.

Powered by Labrador CMS