Kattvänner. Ulrika Stefanson och Anna Landell sitter i styrelsen för Västerås kattklubb. Här med siamesungarna SE* Truffles Brilliant Bastian och SE* Truffles Busy Bee Beatrice. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5

En utställning med klös i

Den näst sista helgen i april arrangerar Västerås kattklubb sin 35:e internationella kattutställning i Mimerhallen. För att ta reda på mer om eventet träffade Västerås Tidning klubbens ordförande Ulrika Stefanson och sekreteraren Anna Landell och som berättade mer om arrangemanget.

Publicerad

Den mest ovanliga katten som är anmäld måste vara Selkirk Rex. Förbundet är nyligen godkänt rasen i Sverige. Så det ska bli spännande att se.

– Det är en tradition i klubben, vi arrangerar regelbundet utställningar vartannat år. Katterna som visas upp är ifrån hela Norden och de nio domarna som gör bedömningen under helgen kommer förutom från Sverige och våra grannländer bland annat från Tjeckien och Frankrike, berättar Ulrika Stefanson.

Västerås kattklubb är anrik och en av de äldsta i Sverige. Nästa år firar den 55 år men nu har medlemmarna fullt fokus på den kommande utställningen. Under de två dagarna kommer 650 katter att bedömas i fem olika kategorier utifrån kroppstyp och pälslängd. Utställningen på Rocklunda räknas som en medelstor utställning.

– Det tar ett år att förbereda inför en utställning. Så för att kunna ha andra mindre klubbarrangemang håller vi utställning vartannat år. Förra året anordnande vi bland annat en väldigt uppskatta föreläsning om konsumentköplagen, vad den innebär och vilket stöd man kan få, berättar Anna Landell.

Allt arbete inom klubben bedrivs ideellt. När föreningen startade var den endast till för ägare av en raskatt men i dag är vem som helst välkommen. Så länge man är en kattvän. För att kunna tävla behöver katten vara minst fyra månader gammal, någon övre gräns finns inte. Innan utställningen öppnar veterinärbesiktigas alla katter för att säkerställa att de är i god kondition och mår bra.

Vilka raser är anmälda till utställningen?

– Nästan alla. Perser, Exotic, Cornish Rex och Européer och Brittiska korthår, de båda sistnämnda från början ursprungskatterna från Europa och Storbritannien som avlats och förädlats. Den mest ovanliga katten som är anmäld måste vara Selkirk Rex. Förbundet har nyligen godkänt rasen i Sverige, så det ska bli spännande att se. Ägaren som också är medlem i klubben bor i Västerås och importerade katten ifrån USA, berättar Anna Landell sekreterare i Västerås kattklubb.

Anna Landell gick med i klubben för två år sedan medan ordförande gick med i föreningen redan som barn.

– Jag fick min första huskatt som 9-åring och mamma tyckte att vi skulle gå på utställning eftersom vi blivit kattägare. Efter den första utställning var jag fast och gick med i Västerås kattklub, skrattar Ulrika Stefanson hjärtligt och fortsätter;

– Den 22 och 23 april visar vi upp våra fantastiska sällskapsdjur. Så gör som oss andra som gillar katter, besök utställningen och träffa likasinnade.

Västerås kattklubb

Startade: 1963.

Antal medlemmar: cirka 130 i åldrarna från 10 år upp till 80 årsåldern.

Aktuella med: Kattutställning den 22 och 23 april i Mimerhallen klockan 10.00–16.00.

På gång under våren: I maj besöker klubben Parken Zoo i Eskilstuna för att se på lite större katter och i augusti hålls en föreläsningshelg som handlar om pälsvård.

Webbsajt: www.vasteraskattklubb.se

Powered by Labrador CMS