Med ordentliga reflexer syns både människor och djur i mörkret Foto: Mostphotos

Tips: – Detta finns för att ditt djur ska synas bra i mörkret

Nu är den mörka årstiden här, och likaväl som vi människor borde använda reflexer så borde våra husdjur göra det.

Publicerad

Enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF upptäcks man av en bil med halvljus på 20–30 meters avstånd om man har mörka kläder, vilket de flesta har på vintern. Men om man använder en bra reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. En rejäl skillnad. Och om man tänker på att väglaget inte är det bästa på vintern finns det ännu större anledning att synas genom att använda reflexer.

Reflexer kan alltså rädda liv, inte bara på oss utan även på våra . Enligt Agrias statistik dör över 600 hundar årligen i trafikolyckor och säkert beror en del på att föraren inte hunnit se djuret.

Per Öhman från Zoobolaget på Erikslund berättar att det finns en uppsjö av reflexer i priser mellan 50 och 250 kronor.

– Det finns till exempel lampor, reflexvästar, täcken med isydda reflexer, koppel och halsband med reflexer på marknaden.

Om Per får rekommendera så säger han att han skulle välja en lampa med fast eller blinkande sken.

– Med reflexer så utgår man ifrån att något måste lysa på en. Men med en lampa syns man i alla fall. Om man möter en cykel utan lyse eller en annan gående så ser de att man är ute och går med en hund, säger han.

Något man måste tänka på är att reflexer slits ganska snabbt så ha för vana att kontrollera reflexerna varje år. Det här kan man göra genom att lysa på reflexen på cirka fyra meters avstånd för att se att den reflekterar ordentligt.

Så se till att synas. En reflex eller en lampa kan vara en billig livförsäkring i mörkret.

Här kommer några av Agrias reflextips för hund- och kattägare

Kombinera en lampa med reflex på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt Om din hund går lös utan koppel, är det lättare att se var hunden är om den har en blinkande lampa Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån Kom ihåg att det finns bra reflexer även för katter. Ett reflexhalsband (som löses upp om katten fastnar någonstans) på utekatten kan rädda liv Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en jacka eller väst i reflexmaterial i kombination med dinglande reflexer och en lampa.

Powered by Labrador CMS