Även ditt husdjur kan ha förkylningssymptom och behöva vila och omvårdnad. Foto: Mostphotos

Förkylningstider – för alla raser

Vi hostar, harklar och snyter oss, förkylningstiderna är här. Men inte bara vi människor blir sjuka, även våra husdjur drabbas av förkylningssymptom.

Publicerad

Hunden eller kattens nos och ögon rinner, kanske hostar et, eller har feber. Vad kan det bero på? Här kommer några anledningar till djurets besvär.

När katten nyser och har rinnande ögon kan den ha drabbats av kattsnuva. Kattsnuva är inte farligt, men om katten även har feber, diarré eller slutar att äta och dricka kan det vara kattpest. Då bör du uppsöka veterinär, speciellt om du har en kattunge eller en ung katt. Var därför noga med att vaccinera kattungen mot kattpest.

Det vanligaste när din hund drabbas av hosta, rinnande nos och ögon är kennelhosta vilket är ett virus som sprids mellan hundar. Kennelhosta är ofarligt och kräver oftast ingen behandling. En hund med kennelhosta hostar intensivt någon dag upp mot en vecka innan den avtar.

Per Josefsson, veterinär på Svealand djurförsäkringar, säger att de flesta hundar är vaccinerade mot kennelhosta, men att vaccinationen inte är heltäckande och hunden ändå kan drabbas, men då ofta med lindrigare symptom.

Om hunden har ont eller om det kliar i halsen kan det bero på en halsinfektion. Hunden kanske inte vill äta eller gnider huvud och hals mot möbler eller marken. En halsinfektion smittar också mellan hundar både genom direktkontakt eller genom delade leksaker, så låt inte hunden träffa andra hundar om den är sjuk.

Om hunden har feber bör man alltid uppsöka en veterinär.

Powered by Labrador CMS