”Nu ser vi att samhället behöver ta ett ännu större ansvar för att alla människor ska kunna leva ett tryggt liv oavsett hur man definierar sig eller vem man älskar”, skriver debattörerna. Foto: Helena Andersson

V: Din trygghet är politikens ansvar

Idag drar Västerås Pride igång. Många av oss kommer gå stolta mellan seminarier och fester. Men Pride är inte bara community och fest, det är också politik och kamp.

Publicerad

Vi lovar att även efter Pride fortsätta kämpa för ett samhälle som tar ansvar för allas trygghet

Det handlar om något så grundläggande och samtidigt politiskt som rätten att få älska den vi vill, om rätten att bestämma över sin kropp, sexualitet, könsidentitet, om rätten att existera utan diskriminering och förtryck, utan förföljelse, hot och hat.

Kampen har varit lång. Som vänsterpartister kan vi sträcka på oss lite extra i Pridetågen. Vänsterpartiet har alltid gått före när det gäller HBTQIA-frågorna. Redan under 70-talet motionerade vi i riksdagen om samkönade äktenskap.

Nu ser vi att samhället behöver ta ett ännu större ansvar för att alla människor ska kunna leva ett tryggt liv oavsett hur man definierar sig eller vem man älskar. Det är oacceptabelt att många personer fortfarande utsätts för hot och våld enbart för att de lever med någon av samma kön eller har ett normbrytande könsuttryck. Därför är det viktigt att stärka arbetet mot hatbrott.

Ett tryggt liv handlar också om att vara säker på att man blir bemött med respekt i sin vardag. Därför behöver vi öka HBTQIA-kompetensen i staden och ställa höga krav på lika bemötande. Vi vill också att kommunen ska möjliggöra för ett långsiktigt samarbete med frivilliga organisationer, som exempelvis RFSU, RFSL, Transsammans mfl.

Trygghet handlar också om att få vara sig själv, Vänsterpartiet fortsätter också att stå upp för transpersoners rättigheter. Alla som behöver ska få tillgång till god vård. Vi vill se en könstillhörighetslag som gör det möjligt att ändra sitt juridiska kön utan några krav på en medicinsk process eller ingrepp. Vi tycker också att ett tredje juridiskt kön bör införas för de personer som varken vill definiera sig som man eller kvinna.

Vi ser fram emot att mingla tillsammans under Västerås Pride, men vi lovar att även efter Pride fortsätta kämpa för ett samhälle som tar ansvar för allas trygghet.

Powered by Labrador CMS