Det är vildvuxet i trädgårdsmästrare Olnafors trädgård.

Kåseri: Vårens fasor

Nu har vi en andra vår i skuggan av den förfärliga coronapandemin. En vår med önskan om en snar vaccinering för jordens befolkning. Förhoppningsvis kan då en del av livet återgå till det normala och medborgarna kan återvända till sina arbetsplatser.

  • Publicerad 19:56, 9 maj 2021

Aron Olnafors.

Jag har som så många andra kulturarbetare (av kostnadsskäl) för vana att jobba växelvis hemma, på ett bibliotek, en hotellobby eller på något en-klare kafé. Detta för att få lite omväxling och inspiration i tillvaron.

Av förklarliga skäl har enbart bostaden varit min arbetsplats sedan våren 2020. För att få någon form av struktur på hemarbetet har jag för vana att efter mina morgonrutiner sätta på mig ytterkläderna, gå ett varv medurs i närområdet, innan jag återvänder hem för att arbeta. Likadant gör jag inför lunchen då jag går moturs. Väl hemma tillreder jag och intar min enkla lunch innan jag tar en rask promenad tillbaka till ”kontoret”. Strax efter klockan 17.00 spatserar jag så hem igen efter välförrättat värv.

Dessa promenader innebär att jag får en rutin i vardagen, vilket alla förståsigpåare säger att man måste ha nu när vardagen inte ser ut som vanligt.

I slutet av april förra året kändes det som att någonting i grannskapet inte var sig riktigt likt. Plötsligt var det inte vårfåglarna som störde min morgonsömn. Nej, nu vaknade jag av hammarslag och ilskna motorsågar.

Ganska så snart lade jag, på mina dagligapromenader, märke till att det var osedvanligt många aktiviteter på gång i trädgårdarna i min närhet. Gamla buskar grävdes upp och nya rabatter anlades. Virkeslass låg på uppfarterna och jag kunde se hur nya altaner och glasade verandor poppade upp både här och där.

Vad är det som händer här? tänkte jag och stannade till vid ett bekant ansikte. En rödsvettig nuna tittade frågande på mig.

– Hej, sa jag. Vad håller du på med så här på tisdagsförmiddagen?

– Jag tänkte passa på att bygga en ny carport, svarade han samtidigt som han torkade svetten ur pannan med en trasselsudd.

– Se där, sa jag, har du semester?

– Nej, jag jobbar hemifrån. Du vet, på grund av pandemin.

– Jaha, jobbar du på Peab eller något annat byggföretag?

Grannen flackade lite med blicken innan han svarade:

– Nej, jag är handläggare på Skatteverket.

Jag nickade förstående och vandrade vidare.

Under våren 2020 insåg jag att flertalet av bybefolkningen jobbade som handläggare eller något liknande på olika myndigheter och företag.

Hela grannskapet blev som förändrat och var och varannan trädgård har numera ett litet växthus, välansade rabatter och nymålade staket. Det var inte utan att jag kände en viss avund när jag granskade min vildvuxna trädgård med den mossbemängdagräsmattan.

– Jag måste ha skygglappar på mig när jag går till brevlådan, påpekade min golftokiga granne Kalle häromdagen med en djup suck. Jag hoppas sannerligen att inte min kära hustru får några tokiga idéer när hon ser alla prunkande och stylade trädgårdar häromkring. Jag har inte tid med landskapsförändringar. Som du vet har jag har fullt upp med attbehålla mitt spelhandicap. Nu när våren är i antågande så är risken stor att galenpannorna sätter igång igen med nya projekt. Pooler, fiskdammar och annat tok.

– Det är sant, svarade jag med en rysning. Men förhoppningsvis så får dom snart sina sprutor. Då blir allt som vanligt igen och deras trädgårdar kommer snabbt att förvandlas till de vildvuxna och charmiga oaser de en gång var.

Kalle tittade på mig med ett förtröstansfullt leende innan han stuvade in golfbagen i bilen och försvann med en rivstart.

Själv gick jag hem och slumrade till i en trädgårdsstol. Säg den frid som varar. En kvart senare vaknade jag till av att en stor grävmaskin rullade in i grannens trädgård.

Aron Olnafors
Trädgårdsmästrare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han blir ny vd för Handelskammaren Mälardalen

”Det finns många utmaningar för företagen just nu” Handelskammaren Mälardalen har gjort klart med en ny vd. Oskar Axelsson tillträdde sin nya tjänst idag 1 augusti.måndag 1/8 15:55

Han blir ny vd för Handelskammaren i Mälardalen

Oskar Axelsson har rekryterats som ny vd till Handelskammaren Mälardalen. Oskar tillträder sin tjänst 1 augusti 2022.onsdag 27/7 10:46

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING