Det är vildvuxet i trädgårdsmästrare Olnafors trädgård.

Kåseri: Vårens fasor

Nu har vi en andra vår i skuggan av den förfärliga coronapandemin. En vår med önskan om en snar vaccinering för jordens befolkning. Förhoppningsvis kan då en del av livet återgå till det normala och medborgarna kan återvända till sina arbetsplatser.

  • Publicerad 19:56, 9 maj 2021

Aron Olnafors.

Jag har som så många andra kulturarbetare (av kostnadsskäl) för vana att jobba växelvis hemma, på ett bibliotek, en hotellobby eller på något en-klare kafé. Detta för att få lite omväxling och inspiration i tillvaron.

Av förklarliga skäl har enbart bostaden varit min arbetsplats sedan våren 2020. För att få någon form av struktur på hemarbetet har jag för vana att efter mina morgonrutiner sätta på mig ytterkläderna, gå ett varv medurs i närområdet, innan jag återvänder hem för att arbeta. Likadant gör jag inför lunchen då jag går moturs. Väl hemma tillreder jag och intar min enkla lunch innan jag tar en rask promenad tillbaka till ”kontoret”. Strax efter klockan 17.00 spatserar jag så hem igen efter välförrättat värv.

Dessa promenader innebär att jag får en rutin i vardagen, vilket alla förståsigpåare säger att man måste ha nu när vardagen inte ser ut som vanligt.

I slutet av april förra året kändes det som att någonting i grannskapet inte var sig riktigt likt. Plötsligt var det inte vårfåglarna som störde min morgonsömn. Nej, nu vaknade jag av hammarslag och ilskna motorsågar.

Ganska så snart lade jag, på mina dagligapromenader, märke till att det var osedvanligt många aktiviteter på gång i trädgårdarna i min närhet. Gamla buskar grävdes upp och nya rabatter anlades. Virkeslass låg på uppfarterna och jag kunde se hur nya altaner och glasade verandor poppade upp både här och där.

Vad är det som händer här? tänkte jag och stannade till vid ett bekant ansikte. En rödsvettig nuna tittade frågande på mig.

– Hej, sa jag. Vad håller du på med så här på tisdagsförmiddagen?

– Jag tänkte passa på att bygga en ny carport, svarade han samtidigt som han torkade svetten ur pannan med en trasselsudd.

– Se där, sa jag, har du semester?

– Nej, jag jobbar hemifrån. Du vet, på grund av pandemin.

– Jaha, jobbar du på Peab eller något annat byggföretag?

Grannen flackade lite med blicken innan han svarade:

– Nej, jag är handläggare på Skatteverket.

Jag nickade förstående och vandrade vidare.

Under våren 2020 insåg jag att flertalet av bybefolkningen jobbade som handläggare eller något liknande på olika myndigheter och företag.

Hela grannskapet blev som förändrat och var och varannan trädgård har numera ett litet växthus, välansade rabatter och nymålade staket. Det var inte utan att jag kände en viss avund när jag granskade min vildvuxna trädgård med den mossbemängdagräsmattan.

– Jag måste ha skygglappar på mig när jag går till brevlådan, påpekade min golftokiga granne Kalle häromdagen med en djup suck. Jag hoppas sannerligen att inte min kära hustru får några tokiga idéer när hon ser alla prunkande och stylade trädgårdar häromkring. Jag har inte tid med landskapsförändringar. Som du vet har jag har fullt upp med attbehålla mitt spelhandicap. Nu när våren är i antågande så är risken stor att galenpannorna sätter igång igen med nya projekt. Pooler, fiskdammar och annat tok.

– Det är sant, svarade jag med en rysning. Men förhoppningsvis så får dom snart sina sprutor. Då blir allt som vanligt igen och deras trädgårdar kommer snabbt att förvandlas till de vildvuxna och charmiga oaser de en gång var.

Kalle tittade på mig med ett förtröstansfullt leende innan han stuvade in golfbagen i bilen och försvann med en rivstart.

Själv gick jag hem och slumrade till i en trädgårdsstol. Säg den frid som varar. En kvart senare vaknade jag till av att en stor grävmaskin rullade in i grannens trädgård.

Aron Olnafors
Trädgårdsmästrare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Hon blir ny direktör för Comfort hotel: "Lite nervöst"

Nu är det klart – det blir Emma Keenan som tillträder som ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås. – Jag ser fram emot denna resa med mitt fantastiska team på Comfort Hotel Västerås. Sen...torsdag 2/12 16:58

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING