Vid ett grönområde på Biskopsgatan skulle Proban – det enda skolfängelset som finns bevarat i Sverige – kunna locka fler turister än det gör idag, skriver insändarskribenten. Foto: Västerås Tidning/Arkiv

Insändare: Grönområde istället för dubbelriktad trafik på Biskopsgatan

Det måste vara fel att dubbelrikta trafiken på Biskopsgatan vid domkyrkan! Då går utvecklingen åt fel håll! Alla människor idag vill ha ett grönare samhälle att bo i. Då ska bilarna bort från innerstaden!

  • Publicerad 10:16, 3 jul 2018

Vår domkyrka i Västerås, riskerar att allvarligt skadas av att trafiken blir dubbelt så intensiv intill kyrkväggen. Det kan bli vibrationer som skadar de värdefulla skatter som finns i domkyrkan.

Tekniska nämnden, genom ordförande Jazmin Pettersson, må ha andra planer. Men det kommer inte att hålla i framtiden!

Ingen vill ha avgaser i innerstaden, där människor i stället ska kunna gå och promenera fritt och kunna andas in ren luft. I framtiden måste vi alla gå mot grönare samhällen! Ringleden är tillräcklig för trafik i väst- östlig riktning.

Se till i stället att det finns parkeringsplatser kvar på Bryggargården, så människor kan ställa ifrån sig bilen eller i parkeringshus i närområdet. Rörligheten till centrum kommer inte att minska! Det finns bussar som är miljövänliga och som kör in i centrum. Bilarna har inte in i centrum att göra, utan de ska parkeras utanför. Så ser det ut i jämförbart stora städer i Sverige.

Vår domkyrka i Västerås, riskerar att allvarligt skadas av att trafiken blir dubbelt så intensiv intill kyrkväggen. Det kan bli vibrationer som skadar de värdefulla skatter som finns i domkyrkan.

Västerås domkyrka är en av Sveriges märkligaste och de medeltida altarskåpen har uppmärksammats även internationellt. Risken för stöt- och vibrationsinducerade skador på ett kulturarv som domkyrkan, dess inredning och inventarier är svår att bedöma och kanske inte märks på en gång! Särskilt altarskåpen har en mycket komplex konstruktion. Den allra bästa miljön för domkyrkan vore en trafikfri omgivning.

Domkyrkan var ett av de turistmål, som hade de flesta besökarna i Västerås 2017 med cirka 200 000 besökare. Detta turistmål ska vi vara rädda om och turister som besöker domkyrkan är också viktiga för våra näringsidkare  i Västerås.

Det gamla skolfängelset Proban skulle vid ett grönområde kunna göras mer tillgängligt än det är idag. Det är det enda skolfängelset i Sverige som finns bevarat. Det skulle också kunna locka turister mer än det gör idag.

Mot bakgrund av ovanstående argument vore det bästa att se till att vi får ett grönområde mellan domkyrkan och Proban, så människor kan röra sig fritt runt kyrkan och bakomliggande gymnasieträdgården, som är den enda bevarade i Sverige, samt Kyrkbacken. Åt andra hållet har vi sedan Stora torget med butiker och restauranger som är viktiga och blir lättare att besöka på det sättet.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING