Jonas Edberg, chefredaktör Västerås Tidning.

Hjälteinsatser krävs för att klara krisen

Det är en hysterisk tid just nu. Coronaviruset sprider sig över världen och hela samhället är utsatt för en historisk prövning. Butiker och restauranger är tomma. Företagen går på knäna. Och folk riskerar att dö.

Publicerad

Det är i såna här tider vi som folk behöver gå samman och kämpa tillsammans. Vi får inte se till oss själva. Det är våra medmänniskor och samhället som ska räddas.

Regeringen, myndigheter och sjukvården jobbar för högtryck för att rädda situationen, och jag måste hylla deras insats. De agerar kraftfullt – men visar ändå den kyla som behövs för att undvika onödig panik. Panik finns det ändå så att det räcker och blir över just nu.

Vad kan då vi vanliga medborgare göra?

1. Ta hand om varandra – på rätt sätt. Se till att sköta din hygien, undvik större folksamlingar, isolera äldre personer i riskgrupper. Även om du själv inte riskerar att bli allvarligt sjuk, tänk på att det finns andra som kanske inte överlever att bli smittad.

2. Rädda näringslivet. Vi kan inte leva som vanligt, men vi kan fortfarande bidra till samhället. Kan man jobba hemifrån – gör det! Har man råd att beställa mat från den lokala restaurangen – gör det! Skulle samhället rasa samman totalt kommer vi få det extra tungt när coronakrisen lagt sig.

3. Håll er sakliga. Lyssna inte på alla rykten, utan håll er till information från trovärdiga källor. Jag lovar att myndigheterna inte har någon dold agenda. Den information de går ut med, det är den mest trovärdiga just nu.

Vi kan alla bidra till att vi klarar den här krisen – visa därför att du också är en #västeråshjälte!

Fakta: #västeråshjälte

I den extraordinära situation som råder behöver Västerås hjältar mer än någonsin för att bidra till en levande stad. Tillsammans med Visit Västerås, Citysamverkan, besöksnäringens företag och andra aktörer medverkar Västerås Tidning i den nystartade kampanjen som ska lyfta just dessa hjältar under hashtaggen #västeråshjälte.

Powered by Labrador CMS