Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef Västmanlands Idrottsförbund, vill att politikerna planerar för idrottsanläggningar när de planerar nya bostadsområden. Foto: Jonas Edberg

Debatt: "Bygg för vår hälsa"

Antalet idrottsanläggningar i landet har inte ökat på 30 år, under samma period har befolkningen växt med 1,4 miljoner. I dag byggs det bostäder som aldrig förr och befolkningsmängden ökar, fortsätter det i samma takt kommer bristen på idrottsanläggningar att öka och förutsättningarna för att få dagens inaktiva befolkning i rörelse bli sämre.

Maria Engelfeldt, distriktschef Västmanlands idrottsförbund.

Trots vetskapen om att fysisk inaktivitet är en av de tio främsta riskfaktorerna för ohälsa och att forskning visar på ett positivt samband mellan tillgången till idrottsanläggningar i sitt närområde och människors motionsvanor så glöms idrotten ofta bort när bostadsområden planeras eller förtätas.

Exemplen runt om i landet är många och ett tydligt sådant finns här i Västmanland. Det nya bostadsområdet Gäddeholm, öster om Västerås växer så det knakar, på sikt förväntas den nya stadsdelen inrymma 15 000 invånare. En befolkningsmängd som skulle placera Gäddeholm på femte plats i länet om det var en egen kommun. I dag finns inga idrottsanläggningar på området.

Lika viktigt som att planera för idrottsanläggningar i nya bostadsområden är att ersätta idrottsytor som byggs bort på grund av att städerna förtätas.

Det är hög tid att beslutsfattare och politiker tar tag i problemet och säkerställer idrottens plats i samhället. Det handlar om mycket mer än ökad fysisk aktivitet. Forskningsrapporten ”idrottens samhällsnytta” (2017) visar att idrottsytor även bidrar till en mer levande, attraktiv och trygg närmiljö. Ett samhälle där idrotten får ta plats i närområdet är ett socialt hållbart samhälle.

För att säkerställa att idrottsanläggningar byggs vill Västmanlands Idrottsförbund att:

► Idrott läggs till i plan- och bygglagen.

► Boverket inkluderar idrott i sin vägledning till kommunerna.

► Länets kommuner samråder med Västmanlands Idrottsförbund när översiktsplaner och fördjupade översiktsplaner tas fram.

► Idrottsanläggningar och idrottsmiljöer ska finnas med i den regionala utvecklingsplanen.

Riksidrottsförbundets årliga kommunundersökning visar att 49 procent av de svarande kommunerna upplever att idrottsföreningar tvingas tacka nej till barn och ungdomar som vill idrotta på grund av anläggningsbrist. Genomförs föreslagna åtgärder kan vi på sikt byta ut, ”nej tyvärr det är fullt” till ”välkommen att idrotta hos oss”.

Maria Engelfeldt
distriktsidrottschef Västmanlands Idrottsförbund

Powered by Labrador CMS