S: Elektrifieringen tar fart i Västerås – för fler jobb och snabbare omställning

Vi står just nu i startgroparna av en grön revolution där näringslivet och offentliga sektorn klimatinvesterar för att ställa om Sverige och minska utsläppen. Vi ser hur tusentals nya jobb skapas när industri och transporter ställer om, och fasar ut fossila bränslen. Det ger såväl tillväxt som framtidstro.

Publicerad

Nu har vi förlängt kompensationen såväl i Västerås som i resten av södra Sverige i en månad, för att möta de ökande priser som Putins invasion av Ukraina har gett

Samtidigt ser vi allt för stora prisskillnader på el inom vårt land. Socialdemokraterna är tydliga med att vi säger som det är – och gör vad som krävs. Vi behöver insatser för att jämna ut prisskillnaderna både på kort och på lång sikt.

Regeringen har gått fram med förslag om elpriskompensation under vintern, något som kommer två miljoner hushåll till del. Nu har vi förlängt kompensationen såväl i Västerås som i resten av södra Sverige i en månad, för att möta de ökande priser som Putins invasion av Ukraina har gett.

Industrin och transporterna står idag för två tredjedelar av Sveriges växthusgasutsläpp. Därför är elektrifieringen avgörande för att ersätta fossila bränslen. Elektrifieringen är både en av de viktigaste lösningarna för klimatomställningen och nyckeln till att öka vår energisäkerhet. Vi behöver frigöra oss från importberoende av Putins Ryssland och oljeschejker i mellanöstern.

Då måste vi göra ett stort jobb, och vi behöver göra det nu. Elanvändningen har mer eller mindre varit konstant de senaste 30 åren men nu ser vi en stor ökning av elbehovet till 2045.

Vi går mot en starkt expansiv fas. Regeringen har därför beslutat om en elektrifieringsstrategi som innehåller 67 åtgärder som ska elektrifiera hela Sverige.

För det första ska vi röja hinder för utbyggnaden av elproduktion. Vi kommer att behöva väldigt mycket mer el. Vi har redan börjat att möjliggöra ökad produktion genom att underlätta för havsbaserad vindkraft. Och vi ser just nu över hur de kommuner som går i bräschen och bidrar till ny elproduktion också kan få ersättning för detta.

För det andra ska vi säkerställa att elen ska finnas på rätt plats när den behövs. Nu förstärker vi elnätet kraftigt i hela landet genom tredubblade investeringar i stamnätet de kommande tre åren och investeringar om 100 miljarder de kommande 10 åren.

För det tredje ska vi möjliggöra en kraftig utbyggnad av laddinfrastrukturen, både för personbilar och godstransporter. Det ska vara lätt att ladda. Hittills har Klimatklivet bidragit till finansieringen av 65 000 laddningspunkter i Sverige, både privata och publika. Nu satsar vi 1,5 miljard på utbyggnad av regional laddinfrastruktur, för till exempel lastbilar.

Så bidrar vi både till klimatomställningen, till Sveriges energisäkerhet och till framtidens jobb.

Powered by Labrador CMS