MP: Västerås ska ha Sveriges bästa äldreomsorg – här är vår kravlista

Under den innevarande mandatperioden har vi fått ett av våra viktigaste vallöften uppfyllt – avskaffandet av de delade turerna inom vården. Äldrenämnden har också fått en betydligt högre budget, bland annat för att låta vårdbiträden vidareutbilda sig till undersköterskor. Men vi är inte nöjda, det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Publicerad

Bra arbetsskor är inte bara ett par skor. De förebygger även arbetsskador, då personalen inom vård och omsorg går och står majoriteten av sina arbetsdagar.

Det vi i Miljöpartiet vill göra är:

För det första:

Fria arbetsskor för all personal inom vård och omsorg! Idag får undersköterskorna bekosta sina arbetsskor ur egen ficka.
Bra arbetsskor är inte bara ett par skor. De förebygger även arbetsskador, då personalen inom vård och omsorg går och står majoriteten av sina arbetsdagar. Bra och fria arbetsskor är en jämställdhetsfråga. Inom manligt dominerade branscher, exempelvis parkskötsel är fria arbetsskor en självklarhet.
Medan inom kvinnodominerade yrken är det något som hen bäst får fixa själv. Skor är en ekonomisk fråga. Ett par bra skor kostar och ska få kosta, men inte av undersköterskans redan undermåliga lön. Idag arbetar alldeles för många i dåliga skor med risk för bland annat förslitningsskador till följd.

För det andra:

Mat är en upplevelse som bäst bör delas med andra. Inom skolan och förskolan är pedagogiska måltider snarare regel än undantag. Samma sak borde gälla på våra särskilda boenden. En måltid är mer än bara mat. Det är ett tillfälle för samtal och samvaro, en trevlig stund helt enkelt. Jag har själv arbetat på särskilda boenden som undersköterska och har otaliga gånger fått höra från de äldre: ”Ska inte du äta? Är inte du hungrig? Ta lite av min mat.” Det som skulle kunna vara en trevlig matstund för våra äldre förvandlas lätt till oroliga frågor och minskad mataptit. Vi vill vara tydliga – pedagogiska måltider ska inte på något sätt gå ut över den vanliga rasttiden som personalen har rätt till. Den pedagogiska måltiden är en kvalitetshöjande satsning för våra äldres skull.

För det tredje:

Vi måste fortsätta satsa på vidareutbildning och handledning av personalen. Det kan handla om att vårdbiträden ges möjligheten att utbilda sig till undersköterska. Det kan även vara att låta undersköterskor specialutbilda sig inom exempelvis demensomsorg eller psykiatri. Detta ska självfallet ske på betald arbetstid eller med bibehållen lön. När vidareutbildningen är genomförd måste kompetenshöjningen avspeglas i den anställdes lönekuvert!
All handledning av personal måste ske fortlöpande. Vår befolkning blir allt äldre och sjukdomsbilderna blir allt mer komplexa. Som äldre ska du alltid kunna förvänta dig den bästa vården och det bästa bemötandet.

För att genomföra detta krävs handledning, där personalen får de rätta verktygen, för att kunna genomföra sitt arbete på bästa sätt.

För det fjärde:

Vi måste en gång för alla bli av med minutstyrningen inom hemtjänsten.
Den äldre måste själv få bestämma tillsammans med personalen, vad som ska utföras och när det ska utföras. Vi behöver även se över restiderna mellan de olika hemtjänstkunderna. Hemtjänstpersonalen måste ges rimliga möjligheter att hinna mellan de olika besöken, även om ett kundbesök drar över någon minut på tiden.

Med Miljöpartiets kravlista på fria arbetsskor, pedagogiska måltider, vidareutbildning och handledning av personalen samt avskaffandet av minutstyrning inom hemtjänsten, skapar vi Sveriges bästa äldreomsorg!

Powered by Labrador CMS