M: Stärk Västmanlands motståndskraft

Den senaste tiden har vi bevittnat hur omvärldsutvecklingen kraftigt försämrats. Det är krig i Europa. Den humanitära katastrof som uppstått till följd av Putins ursinningslösa krig mot det ukrainska folket och de miljontals människor i nöd har fått omvärlden reagera.

Publicerad

Tusentals människor manifesterar i solidaritet med våra ukrainska vänner det har resulterat i otaliga insamlingar av pengar, mat, kläder och andra förnödenheter som det råder brist på i Ukraina.

I dagarna slogs det även rekord i antal ansökningar till Hemvärnet.

EU har uppmanat sina medlemsländer att förbereda sig för de stora ringar på vattnet som kriget kommer att orsaka och dess negativa konsekvenser. Georgien, Moldavien och Ukraina har ansökt om medlemskap i EU och Sverige och Finland har aldrig varit närmare ett Nato-medlemskap.

Allt detta visar på en enorm gemenskap och engagemang. Men detta behöver också kanaliseras i en ökad beredskap här hemma.
Regeringen har föreslagit höjda anslag till försvaret och aviserat en upprustning av totalförsvaret. Det är dock inte tillräckligt och mer behöver göras på nationell nivå. Men ett stort ansvar vilar även på oss regionalt.

Regionen under Socialdemokraternas ledning måste börja vara proaktiva i sitt arbete med vår beredskap. Något som vi tyvärr sett alldeles för lite av under mandatperioden.
Istället har det varit Moderaterna som vid ett flertal tillfällen samlat oppositionen och drivit igenom viktiga förslag för att stärka Region Västmanlands beredskap. Bland annat drev

Moderaterna igenom att sju miljoner kronor skulle tillföras till området civilt försvar i syfte att stärka regionens uppbyggnad av beredskapslager. Därtill har vi fått igenom att tydliga mål ska tas fram för regionens beredskap vid kris och
katastrof samt att initiativ ska tas för gemensam lagerhållning av sjukvårdsmateriel tillsammans med länets kommuner.

Detta arbete behöver accelereras ytterligare. Ett exempel på åtgärder som måste ske är att uppdatera Regionens kris- och katastrofplan som inte har uppdaterats sedan 2015. Detta trots att mycket har förändrats sedan dess. Både omvärldsläget, hoten mot systemet och samhället ser annorlunda ut i dag.

Vi moderater är beredda att skjuta till ytterligare medel för regionens beredskapsarbete vilket vi också tidigare aviserat i samband med vår budget. Därtill måste vi arbeta aktivt med att se till att nationella beredskapslager placeras i Västmanland. Geografisk närhet är av stor vikt vid kris, katastrof och krig.

Nu krävs krafttag för att öka Region Västmanlands beredskap.

Powered by Labrador CMS