Foto: Mostphotos

Så blir konsekvenserna i Västmanland av att Astra Zenecas vaccin pausas

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar. Som en effekt av beslutet stängs nu vaccinationsbokningen via 1177.se tillfälligt – och fas 2 av vaccinationen förlängs. Det meddelar Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Publicerad

– Vi har på morgonen fått information om att Folkhälsomyndigheten pausar all vaccination med Astra Zenecas vaccin tillsvidare. Orsaken är att man utreder ett eventuellt samband mellan en ovanlig form av blodlevringsrubbning och vaccinet, säger Jonas Ekström, överläkare och vaccinationssamordnare Region Västmanland.

I Västmanland handlar det om cirka 3 500 invånare den här veckan och ytterligare 2 500 under de kommande två veckorna som är inbokade för vaccination med Astra Zenecas vaccin.

– Alla kommer att kontaktas eller få en kallelse med ny tid hem med posten. Exakt när, beror på tillgången av andra vacciner. Hör man inget så gäller den tid man fått för vaccination, säger Jonas Ekström.

Den som redan fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin behöver inte vara orolig, men ska vara observant på om man inom två veckor från vaccinationen får blåmärken eller hudblödningar (blå-röda prickar/fläckar i huden) utan att man slagit sig.

– Man ska då kontakta sjukvården för en bedömning, säger Jonas Ekström.

Som en konsekvens av att användningen av Astra Zenecas vaccin pausas kommer fas 2 förlängas i tid.

Vaccinationsansvarig. Jonas Ekström, överläkare och ansvarig för vaccinering av covid-19, Region Västmanland. Foto: Jonas Norén
Powered by Labrador CMS