RFSL varnar: Utsatta riskerar att drabbas extra hårt under pandemin

Coronapandemin har drabbat hela samhället och begränsar idag kraftigt våra möjligheter till social kontakt och många har blivit mer isolerade och ensamma än tidigare. När allt fler familjer tvingas stanna hemma har olika former av våld i nära relationer ökat.

Publicerad

HBTQIA+-personer som grupp är extra utsatta då en hög andel redan innan Covid-19 levde mer isolerat, hade det tufft med psykisk ohälsa och upplevde ett bristande stöd från omgivningen. Detta har nu förvärrats.

Enligt ett uttalande från RFSL Västmanland riskerar nu utsattheten i relationer att öka och många kan i högre grad tvingas bo med familjer som inte respekterar en.

Därför, menar RFSL, är det nu extra viktigt att kunna erbjuda stöd till landets HBTQIA+-personer. RFSL Västmanland påbörjar därför ett nytt samarbetsprojekt med beteendevetare och sexolog Tove Lindén (Fil.Dr), där man erbjuder nya mötesplatser online.

– Många HBTQIA+ -personer har det extra tufft under Covid-19. RFSL Västmanland vill göra vad vi kan för att bidra till minskad ensamhet och dåligt mående. Vi är därför väldigt glada att kunna inleda det här samarbetet med en professionell terapeut och sexolog som är HBTQIA+-positiv, säger Gunilla Albért, ordförande i RFSL Västmanland.

– Isoleringen under Covid-19 är extra allvarlig för HBTQIA+-communitiet där medlemmarna redan är utsatta. Vi ser till exempel att självmordsfrekvensen är hög bland medelålders bisexuella kvinnor och bland transpersoner, säger Tove Lindén.

Stödgrupper på olika teman erbjuds i Zoom och målet är att samla deltagare från hela Sverige. Genom att ses online öppnas här en möjlighet upp för HBTQIA+-personer att delta i en professionell stödgrupp, samt att nätverka och lära känna nya människor oavsett var i landet man bor.

Temagrupperna är öppna för alla HBTQIA+-personer oavsett om de är medlemmar i RFSL eller inte. Det finns även möjlighet till enskilda samtal med Tove, samt att få relationsstöd – det som heteronormativt kallas parterapi. Under april – juni får medlemmar i RFSL 20 % Covid 19-rabatt. Långtidssjukskrivna, arbetslösa, studenter och pensionärer får alltid 15 % rabatt hos Tove.

Powered by Labrador CMS