Foto: Mostphotos

Nu får riskgrupper boka tid för vaccination

Fas 3 går vidare och i veckan öppnar tidsbokningen för personer i åldersgruppen 18 till 59 år med sjukdom eller tillstånd som medför ökad risk för covid-19.

Publicerad

– Vi har inlett fas 3, personer 60-64 år och under veckan kommer vi släppa på nästa grupp, 18 till 59 år med sjukdomar eller tillstånd som medför en ökad risk för covid-19-sjukdom. Den kommer delas upp i mindre grupper, säger Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Region Västmanland.

Folkhälsomyndigheten har pekat ut ett antal sjukdomar och tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19:

Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck, kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma, andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, kraftig övervikt med BMI över 40, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes typ 1 och typ 2, tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling, gravid med någon av ovanstående sjukdom eller tillstånd, är över 35 år eller med ett BMI över 30 och downs syndrom.

– När du bokar tid kommer du få ange din sjukdom eller ditt tillstånd och vid vilken enhet du får regelbunden vård. Vi kommer skicka ut ett brev till alla som vi vet kontrolleras för dessa sjukdomar och tillstånd i hälso- och sjukvården i Region Västmanland, och påminna dessa att det är dags att boka tid.

– Om man inte får något brev från oss, är det osannolikt att man tillhör riskgrupp men vi kan givetvis ha missat någon som exempelvis kontrolleras i en annan region, avslutar Jonas Ekström.

Totalt räknar Region Västmanland att hela gruppen är 23 000 personer och gruppen kommer delas in i tre faser:

• Personer 50 - 59 år i riskgrupp kan boka tid för vaccinering från den 29 april.

• Personer 40 - 49 år i riskgrupp kan boka tid för vaccinering från den 3 maj.

• Personer 18 - 39 år i riskgrupp kan boka tid för vaccinering  från den 6 maj.

Region Västmanland planerar för att påbörja fas 4 i vaccineringen i mitten eller slutet av maj.

Vaccinleveranserna kommer öka framöver. Hur många får första dosen respektive andra dosen just nu?

Vecka 17 så kommer 11 500 bokningsbara dos 1-tider och bara 60 doser av dos 2. Vecka 18 får 3 000 dos 2 och runt 7 000 får dos 1. Vi använder de längsta intervallerna blir det mer dos 1, så kan fler få ett snabbt skydd, säger Jonas Ekström, vaccinsamordnare.

Powered by Labrador CMS