ÄNDRADE RUTINER. Region Västmanland har nu ändrat rutiner på sjukhusen, då smittspridningen av covid-19 gått ner. Foto: MOSTPHOTOS

Låg smittspridning - munskyddskrav tas bort

Sedan i måndags gäller nya riktlinjer inom sjukvården. Bland annat gäller inte längre krav på munskydd vid besök inom sjukvårdens lokaler.

Publicerad

Region Västmanlands smittskydd har nu ändrat i rutinerna kring covid-19.

Sedan i måndags gäller inte längre kravet att som besökare bära munskydd vid besök i vårdens lokaler.

– Det bygger på att smittspridningen är mycket lägre i regionen och så har vi mycket färre sjukhusinläggningar. Vi uppfattar att risken att överföra smitta är lägre och då är det bra att anpassa råden efter hur smittläget ser ut, säger smittskyddsläkare Daniel Heimer.

– Vi får indikationer från skolor och kommunal vård att färre är sjuka så det är också ett tecken på att smittspridningen minskar. Sedan är det många som senaste månaderna haft covid, omikronvarianten och vaccinationsläget är gott.

Även råd om att testa alla som ska läggas in för vård har tagits bort, men fortfarande är det många som kommer testas för covid.

– Fortfarande har vi ganska generös provtagning. Är det minsta misstanke om covid så görs det en provtagning, det kan vara allt från luftvägssymtom till tarmsymtom och feber. Där det är ganska uppenbart att det är någon annan diagnos och ingen infektion tar man inte längre prov. Fortfarande är det många som läggs in som blir provtagna, säger Daniel Heimer.

Powered by Labrador CMS