70–74-åringar får vaccin men 75-plussare väntar fortfarande på tider från regionen

Förra fredagen började det plinga till i mobiltelefonerna hos personer mellan 70 och 74 år. Tidsbokningen för covid-vaccingering hade öppnat. Samtidigt väntade många över 75 år på att få en tid. Något som skapat irritation hos personer över 75 år som gått och väntat på kallelse.

Publicerad

– I torsdags fick vi besked att vi kunde börja använda AstraZenecas vaccin igen, men enbart till personer som är 65 år eller äldre. Vi ville då snabbt få ut 3 100 doser under den här veckan. Vi har lovat att alla som är 75 år eller äldre ska få en bokad tid, men vi insåg att vi inte kommer ha möjlighet att ringa 3 000 personer, säger Jonas Ekström, överläkare och regionens vaccinsamordnare till Västerås Tidning.

– Enda möjligheten var att öppna upp för den första gruppen som ska få boka sig själva, det vill säga 70-74 åringarna. Genom att öppna upp bokningen för den gruppen på 1177.se så kunde vi snabbt fylla tiderna, förklarar Jonas Ekström.

Får brev senast efter påsk

– Vi bedömde att det hade blivit väldigt förvirrat om vi hade givit information till de över 75 år att boka sig själva på 1177.se, då många av dem redan har fått en tid för vaccination under de kommande veckorna. De sista kallelserna för personer mellan 75-79 år skickas ut denna v så alla bör ha fått ett brev från oss i veckan efter påsk.

Volymerna av vaccin väntas öka senare under fas 2. Under vecka 15 ser det mer stabilt ut med större leveranser och troligtvis kommer fler vaccin att godkännas, meddelar Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Det är ungefär 60 000 invånare i Västmanland som är 65 år och äldre och därmed ingår i fas 2. Hittills har ungefär 20 000 av dem fått minst en dos.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning inom fas 2 och vaccinerar de äldsta först. Det är viktigt att vi får ett bra flöde i vaccinationerna. Det kan göra att det inom en åldersgrupp som 70 år och äldre kan variera när man får tid för vaccination. Ibland kan några personer som är 71 år vaccineras före någon som är 79 år. Vi vill se till att allt vaccin vi får används så fort som möjligt. I frysen gör det ingen nytta, avslutar Jonas Ekström.

Smittspridningen fortsätter att öka i Västmanland.
Powered by Labrador CMS