Publikhavet på Fiskartorget kommer under årets Cityfestival att kameraövervakas från Stadshuset. Bland annat för att kunna upptäcka misstänkta sexualbrott. Foto: Kristoffer Hasselberg

Västerås öppnar: ”Det betyder precis allt”

I dag kom så det efterlängtade beskedet – restriktionerna hävs från den 9 februari och Sverige öppnar igen. Glädjen var stor hos de lokala nöjes- och sportarrangörer som Västerås Tidning var i kontakt med efter glädjebeskedet. Här är deras reaktioner och tankar kring att Västerås öppnar igen.

Publicerad

BJÖRN CARLSSON, Västerås Officersmäss, Intiman, La Petite:

Spontana känslan över beskedet?

– Det känns såklart fantastiskt att äntligen få chansen igen att ägna sig fullt ut åt det man försöker leva på.

Vad innebär det här för er?

– Precis allt skulle jag säga. Det innebär att vi kan genomföra våra planerade spelningar, ha fester, boka in sommaren på Mässen. Ja, precis allt.

Hur har den här tiden varit?

– Det har varit mentalt jobbigt att hela tiden slåss mot en osynlig fiende som man inte riktigt kan rå på. Det har varit en berg-och-dalbana och jag har svårt att tro att det är sant fortfarande. Nu gäller det att orka växla upp igen, det kommer att innebära mycket jobb.

MICHAEL KÄCK, direktör för Västmanlandsmusiken/Konserthuset:

Spontana känslan över beskedet?

– Vi är såklart väldigt glada. Nu kan vi verkligen se framåt igen med en positiv blick på våren. Vi hade det på känn med tanke på det som sker i omvärlden, men vi visste ju inte när restriktionerna skulle hävas.

Hur har den här tiden varit?

– Det har varit lite som att dansa jenka, fram och tillbaka. Nu hoppas vi innerligt att det är det här som kommer att gälla framöver.

Vad innebär det här för er?

– Först och främst att vi från 9 februari välkomnar alla igen utan begränsningar. Förhoppningsvis kommer det också att innebära fulla salonger igen. Men jag tror att vi får räkna med att det kommer att ta ett tag att få tillbaka publiken, det har gått så lång tid att det inte kommer att ske direkt när restriktionerna släpper. Vi får säkert jobba lite extra med vissa publikgrupper.

Hur viktigt var det att det släppte nu?

– Jätteviktigt förstås. Nu kan vi börja planera utifrån det här läget. Vi har redan fått skjuta fram flera evenemang och det som är flyttat är flyttat. Vi kontaktar biljettköparna, men det är bra att uppmärksamma via vår hemsida vad som gäller.

PATRIK REDEBRANDT, ägare av nattklubben Publik:

– Det känns sjukt bra, fantastiskt!

Publik har varit förberedda för det här och är redan i startgroparna.

– Vi kör för fullt redan nästa fredag och lördag. Det är öppna spjäll.

Hur har ni klarat er under den senaste nedstängningen?

– Det har gått ganska bra. Det var ju bra att vi i alla fall fick ha öppet några månader under hösten. Men det är klart att det varit tufft att ha stängt, vi har ju levt med corona i två år nu.

Känns det här som att det var den sista stängningen på grund av corona och restriktioner?

– Ja, det gör det. Men det gjorde det även förra gången, så man vet aldrig, säger Patrik Redebrant.

PETRI KARHUKORPI, ägare av bryggeriet Coppersmiths och Rocklunda restaurang & bistro:

– Det är naturligtvis bra att vi får ta emot publik igen. Men jag tror samtidigt att alla arrangörer behöver sätta sig ner och börja fundera över hur man ska lyckas. Det är inte självklart att gästerna kommer tillbaka. Många har fått helt andra vanor under den här tiden. Det är ingen självklarhet att folk rusar ut direkt. För att lyckas måste vi bli mycket bättre och vara ödmjuka inför publikens önskan och förväntan.

► GISELA STOCKHAUS, ordförande VSK Bandy

Hur känns det nu?

– Vi är glada att få välkomna vår publik och supportrar till våra matcher igen, stödet betyder mycket för våra lag och bandymatch utan liv på läktaren är inget vi någonsin vill ha tillbaka.

– Att verksamheten kan återgår till det nya normala och vi får träffas och känna den gemenskap det är ingå i en idrottsförening betyder också mycket för oss.

Vad innebär det här för er?

– Vi har drabbats ganska mycket av smitta eller karantän de senaste veckorna så vi har många matcher att spela igen så vi går in i en intensiv period med många tillfällen att underhållas av härlig bandy.

NIKLAS HJULSTRÖM, chef Västmanlands Teater:

– Det känns ju skönt att kunna öppna upp biljettförsäljningen, framför allt inför premiären av Asea (12 mars), som vi hoppas ska locka storpublik. Vår bransch har under pandemin blivit bättre än de flesta på att genomföra säkra arrangemang, så det kändes bittert när de senaste restriktionerna drabbade scenkonsten särskilt hårt. Men nu ser vi framåt, både mot våra egna premiärer och mot sommarens stora event i Västerås, Scenkonstbiennalen 7–12 juni.


Björn Carlsson. Foto: Avig Kazanjian×1 / 5Visa bildtextBild 1 av 5
Powered by Labrador CMS