NEDGÅNG. Det syns en tydlig nedgång i smittan i Västmanland. Foto: Mostphotos/Grafik: Fredrik Klevenhaus

Smittan vänder ner i Västmanland

Det är en tydlig nedgång i antalet smittade, sjukhusvårdare och intensivvårdade. Men det gäller att hålla ut ett tag till.

Publicerad
Smittskyddsläkare Jan Smedjegård. Foto: REGION VÄSTMANLAND

– Vi är inte nere i låga nivåer som förra året, men det är glädjande att smittan minskar i alla åldersgrupper, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård till Västerås Tidning.

Hur ska vi fortsätta agera så denna nedgång blir bestående framöver?

– Det är fortsatt angeläget att avstå att träffa andra personer utanför hushållet och i större grupper utan hålla avstånd. Gör vi inte det riskerar vi ökad spridning igen. Förutsättning för fortsatt smittspridning är påtaglig, särskilt i de yngre åldersgrupperna som inte är vaccinerade.

Finns det någon vaccinationseffekt, med tanke på vilka åldergrupper som är och börjar bli fullvaccinerade?

– Ja, den är tydlig, antal fall i de allra äldsta grupperna och även de över 70 år, har minskat. Men i ännu större utsträckning de som behöver vårdas på sjukhus, där är det väldigt få personer som behöver sjukhusvård.

Det är studentfirande på gång, hur ska studenterna tänka?

– Studenterna tillhör åldersgruppen som inte fått vaccin, de är oskyddade och vi uppmanar studenter att avstå från större festligheter. Det finns att det kan bli större smittokluster som riskerar att gå utanför studentgruppen och nå personer som ännu inte fått ett skydd från vaccinet.

Även om Folkhälsomyndigheten påpekat att ålder utöver medicinska risker, utgör en riskfaktor att drabbas av svårare sjukdom så finns det ett antal fall där yngre personer vårdats på sjukhus. I åldersgruppen 10 till 19 år vårdades 16 personer på sjukhus under vecka 18 och i åldersgruppen 20 till 29 år var antalet 69 personer.

Under vintern och våren har strängare lokala rekommendationer varit aktiva i Västmanland, men från och med på tisdag 1 juni övergår de lokala rekommendationerna till nya nationella riktlinjer, som i torsdags presenterades på en presskonferens. De nya restriktioner kan ses som små lättnader, där antalet deltagare i publika evenemang kan bli fler och djurparker och nöjesparker med stora utomhusytor kan öppna upp. Samtidigt förlängs öppettiderna på restauranger till 22.30.

– Givetvis spelar vaccinationen en viktig roll i det här, för varje dag skyddas allt fler från sjukdomen. Principer för att ta bort restriktioner ligger i smittutveckling och belastning på vården. Steg 1 träder i kraft 1 juni, steg 2 den 1 juli, steg 3 i mitten av juli, steg 4 i mitten av september och det sista steget är inte datumsatt, sa statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Stefan Löfven fortsatte:

– Borttagande av restriktioner sker ansvarsfullt. Det kräver att vi håller noggrann översikt över smittspridningen.

Nya riktlinjer

• Bio, teatrar och andra evenemang med sittplatser inomhus tillåts 50 personer

• Evenemang utomhus med stående publik tillåts 100 personer

• Evenemang utomhus med sittplatser tillåts 500 personer

• Motionslopp, orientering, simning och andra tävlingar utomhus tillåts för 150 personer

• För loppisar och andra marknader gäller inte längre regeln om åtta personer för offentliga tillställningar

• För Liseberg, Gröna Lund, Skara sommarland och andra permanenta tivolin tillåts en person per 20 kvadratmeter

• Krogar tillåts ha öppet till 22.30

• Sommarläger för barn tillåts

• Mindre cuper och tävlingar för barn både inomhus och utomhus tillåts.

Powered by Labrador CMS