Daniel Eklund, domprost Svenska kyrkan Västerås. Foto: Henrik Mill

Nu öppnar Västerås kyrkor för gudstjänster igen: ”Oerhört glada”

Nu fylls delar av kyrkbänkarna i Västerås kyrkor upp igen. Svenska kyrkan Västerås bjuder från och med i morgon 1 juni nu in till bland annat gudstjänster för upp till 50 deltagare. – Jag och alla medarbetare är oerhört glada att vi nu äntligen kan öppna för firande av gudstjänster och kyrkliga handlingar, säger domprost Daniel Eklund.

Publicerad

Jag och alla medarbetare är oerhört glada att vi nu äntligen kan öppna för firande av gudstjänster och kyrkliga handlingar

Svenska kyrkan Västerås har under hela pandemin tagit ett stort ansvar för att bidra till minskad smittspridning. Många har saknat att kunna delta i gudstjänst- och församlingslivet på plats i kyrkorna och övriga lokaler.

– Äntligen har nu smittspridningen minskat och det gör att vi öppnar för firande av gudstjänst och kyrkliga handlingar på plats i kyrkorna från den 1 juni. Jag och alla medarbetare är oerhört glada att vi nu äntligen kan öppna för firande av gudstjänster och kyrkliga handlingar, säger domprost Daniel Eklund, Svenska kyrkan Västerås i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Nu hoppas vi att smittspridningen fortsätter minska och möjliggör för fler verksamheter att öppna.

Under hela covid-19-pandemin har Svenska kyrkan Västerås ställt om verksamheten till ett rikt digitalt utbud av gudstjänster, andakter och konserter. Fokus har också legat på att på alla upptänkliga sätt fortsätta möta människors behov av samtal och stöd genom öppna kyrkorum och digitala mötesplatser.

I faktarutan här nedan kan ni ta del av vad som gäller från 1 juni när kyrkan nu återigen sakta börjar öppna upp igen.

Följande riktlinjer gäller från 1 juni

Svenska kyrkan Västerås bjuder nu in till gudstjänster och kyrkliga handlingar för upp till 50 deltagare, med sittande församling på anvisad plats. Antalet deltagare kommer att variera mellan kyrkorum, utifrån storlek och utformning. Information om vad som gäller för respektive kyrkorum hittar du här på kyrkans webbpats.

Samma deltagarantal och riktlinjer gäller för dop, vigsel och begravning, utifrån vilket kyrkorum det gäller. Inledningsvis firas inte nattvard, men kyrkan ser över hur den kan möjliggöra detta på ett smittsäkert vis i närtid.

Man fortsätter under hela sommaren att webbsända en förinspelad huvudgudstjänst via Vimeo varje söndag, för att möjliggöra för så många som möjligt att fira gudstjänst.

Konfirmationsverksamheten i sommar och höst kommer genomföras fysiskt. Aktiviteter för barn och unga under sommaren genomförs med högst omkring 25 deltagare.

Café Malin håller öppet och även enklare sommarcaféer kan hållas utomhus. Enskilda samtal kan genomföras, antingen i kyrkans lokaler eller genom hembesök, om det kan genomföras smittsäkert. Du hittar aktuella aktiviteter i kalendern på Svenska kyrkan Västerås.

Powered by Labrador CMS