Socialminister Lena Hallengren (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP). Foto: Regeringen.se

Förslag: Stöd till enskilda förlängs och extra miljarder till regionerna

Coronapandemin har pågått ett år och nu föreslår Regeringen att ett flertal stöd till enskilda ska förlängas.

Publicerad

Det är regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet med Centerpartiet och Liberalerna som förhandlat fram den extra ändringsbudget som lämnas in till riksdagen på tisdagen och presenterades på en digital pressträff nu på morgonen.

Anledningen är att coronapandemin fortsätter och regeringen ser att ett flertal stöd behöver förlängas.

Ersättningen för karensdag går ut den 30 april och föreslås nu förlängas till 30 juni till en kostnad på 750 miljoner kronor.

Även ersättning till riskgrupper som inte kan arbeta hemifrån förlängs, likaså tillfällig föräldrapenning om skola eller förskola behöver stänga. Även här förlängs stödet till 30 juni till en kostnad om 100 miljoner kronor.

Det blir också fortsatt läkarintygsfritt fram till dag 14 för de som är sjukskrivna, fram tills att vaccinationsmålet är uppnått, enligt förlaget fram till 31 december i år.

Utöver de förlängda stöden innehåller ändringsbudgeten bland annat 2 miljarder kronor i extra anslag till regionerna och ytterligare 1 miljard kronor till inköp av vaccin.

– Vi uppskattar att varje månad som pandemin kan förkortas med sparar Sveriges BNP med omkring 25 miljarder. En snabb vaccination är det viktigaste för att få igång världsekonomin och där med jobben, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.

Totalt är budgetändringen på 7 miljarder kronor.

Powered by Labrador CMS