Vaccinationsansvarig. Jonas Ekström, överläkare och ansvarig för vaccinering av covid-19, Region Västmanland. Foto: Jonas Norén

Allt närmare vaccination av 40-plussarna

Vaccintillgång och hur många i nuvarande åldersgrupp som fått vaccin styr när nästa åldersgrupp har möjlighet att boka tid för en första dos vaccin mot covid-19, enligt Region Västmanland.

Publicerad

För en utomstående kan arbetet med vaccinationen mot covid-19 liknas som ett pussel.

Vecka för vecka börjar bitarna falla på plats för det stora arbetslag som hanterar vaccinationen i länet.

För personer i åldersgruppen 40 till 49 år så fattas ännu ett par bitar, dels måste många personer över 50 år ha fått sin första dos, dels måste den verkliga vaccinleveransen stämma överens med planeringen.

Föregående vecka hade 50,3 procent av alla personer över 18 år i länet fått sin första dos, 20,9 procent hade fått den andra dosen.

För personer över 60 år så är vaccinationstäckningen mellan 87 och 93 procent, den allra högsta siffran bland 80-åringarna. I den åldersgrupp som nu får vaccin, 50 till 59 år är täckningen 61,5 procent och det är just denna siffra som måste upp lite till innan bokningen släpps få för nästa åldersgrupp.

– 75 procent av länets 50 till 59-åringar har blivit vaccinerade eller har en bokad tid, så nu tittar vi på när vi kan släppa på nästa åldersgrupp, säger Jonas Ekström, överläkare och vaccinationssamordnare i Region Västmanland.

Vilken blir nästa grupp att få vaccin?

– Det är inte helt bestämt om det blir hela gruppen 40 till 49 år eller uppdelat 45 till 49, det beror på. Vi ska försöka undvika att det blir svårt att hitta tider när man släpper på bokningen för en sådan stor grupp.

Leveranser styr helt

Samtidigt som många ivrigt vill boka en tid för att få den första dosen så är det nu många som får andra dosen, inte minst av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria.

– Där finns många doser på lager och vi behöver möjligtvis lite till för att täcka upp, säger Jonas Ekström, vaccinationssamordnare på Region Västmanland.

Enligt gällande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten så är det bara personer över 65 år som får Astrazenecas Vaxzevria, därmed kommer det vaccinet att fasas ut under juni månad.

För personer under 65 år är det enbart mRNA-vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna som gäller och hur snabbt vaccinationen kommer gå framöver hänger helt enkelt på hur fort företagen kan leverera. Denna vecka väntas 18 080 doser och nästa vecka 15 740. Nationellt väntas 2,4 miljoner doser från Pfizer-Biontech och 350 000 från Moderna under juni månad. Under perioden juli till september väntas närmare 5 miljoner doser från Pfizer-Biontech och 3 miljoner från Moderna. Ytterligare ett vaccin, ett mRNA-vaccin från tyska Curevac har ännu inte godkänts och mängden doser där kan bli 1 miljon fram till september.

PUSSLAR. Att få ihop en massvaccination i Västmanland är som att lägga ett pussel. Foto: Mostphotos
Powered by Labrador CMS