Bistro Vinoteket har öppnat vinvärlden för västeråsarna

Aldrig förr har väl västeråsarna haft en sådan möjlighet att kunna prova så många goda viner som nu. Sedan Bistro Vinoteket korkade upp för drygt tre år sedan har vinvärlden krympt och allt fler hittat till Karlsgatan 4 för att upptäcka någon av alla smaker från 52 av världens vinländer.

Det anrika Officershuset fick en ny hyresgäst i början av 2017 när vinimportören Tomas Fryklöf förverkligade sin dröm och öppnade stans första vinbar.

Nu skulle västeråsarna slippa sätta sig på tåget till storstan för att hitta någon sjysst vinbar.

Men den stora frågan var: ”Är Västerås redo för det här?”.

Nu, tre år senare, har vi svaret.

– Ja, nu är dom det skulle jag säga. Men det kanske tog ett tag, säger Patric Anderson.

Han fanns med som sommelier – för övrigt en av de mest väldiplomerade i landet – redan från starten.

Nu har det gått två år sedan Patric Anderson och kollegan Daniel Sandvall klev in som nya delägare i Bistro Vinoteket.

Ambitionen har hela tiden varit densamma.

– Vi vill sticka ut och ha en bredd som ingen annan har. Vårt mål är inte att ha viner från flest antal länder, de som gör bra viner ska man kunna hitta hos oss. Då kan det lika väl handla om flera olika distrikt från ett specifikt land, säger Patric Anderson.

Han nämner Spanien som ett exempel.

– Daniel är grym på Spanien, då har vi valt att ha några druvor därifrån som kanske ingen annan känner till för att få den där unika touchen.

En inte minst så viktig detalj som har förändrats sedan duon tog över hösten 2018 är vinkunskapen. Den har fördjupats och blivit än proffsigare innanför väggarna i den mysiga lokalen.

– Så är det. Mönstrar vi full styrka kommer vi att kunna ställa fem, snart till och med sex, utbildade sommelierer på golvet. Det vet jag inte om något ställe i Sverige kan skryta med, säger Patric Anderson med viss stolthet.

Ett koncept som Bistro Vinoteket hela tiden jobbat med är så kallade flighter.

– Istället för att ta in ett glas och kanske inte riktigt tänka på vad du dricker får du här in tre glas med olika sorters viner och chansen att upptäcka något nytt som du kanske inte hade provat annars. Vi upplever att gästerna har blivit lite mer äventyrliga tack vare flighterna – de som vill prova och är intresserade gör det.

Något ”husets vin” finns inte hos Bistro Vinoteket.

– Vi vill få folk att tänka till lite, inte bara säga ”jag tar ett glas vitt” och då kanske inte ens veta vad man får. Vet man inte så hjälper vi gärna till och föreslår något.

Nu i höst är maten i första rummet.

– Vi har gjort en jättesatsning på menyn och förstärkt köket. Vi kände det både jag och Daniel och det kanske var den sista pusselbiten. Visst, vi har våra populära pizzor och vår avsmakningsmeny som är otroligt uppskattad där vi väljer dryck och anpassar maten efter den i stället för tvärtom. Men någonting saknades så nu har vi gjort en helt egen meny där rätterna också kan leva upp till och motsvara de fina vinerna gästerna beställer in.

Hur har det tagits emot?

– Det börjar sätta sig alltmer. Nu är maten i fokus på ett sätt som den inte har varit tidigare och vi känner att vi verkligen kan stå för den. Helt klart en nytändning!

×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

”Vi vill få folk att tänka till lite, inte bara säga jag tar ett glas vitt”

►►► Klicka här för att läsa hela bilagan.

Powered by Labrador CMS