”Otroligt roligt”. Levent Özdemir, Robert Hjernberg och Janne Lauding ser fram emot sin första julhandel inom leksaksbranschen. Den första utmaningen är i alla fall avklarad, att på fotografens uppmaning ta sig upp i klätterställningen i Stadsparken i Västerås. Foto: Jonas Bergkvist

Västeråstrion som är redo att ge sig in i leken

Han har gjort sig känd som krögare i Västerås och har drivit flera etablerade nattklubbar. Nu ger han sig in i leken i en helt annan bransch. – Vi har helt klart det bästa namnet, säger Levent Özdemir, ny vd för e-handelsplattformen leksaker.se.

  • Publicerad 07:54, 23 nov 2019

Från krogbranschen till leksaksbranschen.

Efter många år som krogägare i Västerås – bland annat Konrad, Sjökrogen och Silk – äger och driver Levent Özdemir sedan 2015 brukshotellet i Fagersta.

Men för ungefär ett år sedan uppstod suget på något nytt – om ett liv efter krogen.

– Jag har ju jobbat inom krog och hotell hela livet. Jag är lite trött på det, lite färdig. Jag tänkte direkt på e-handeln som bara växer och satt och kikade runt efter något som skulle kännas rätt och bra.

Plötsligt en dag ramlade han över domänen leksaker.se.

– Jag såg att den var till salu och blev intresserad direkt. Det är ju ett fantastiskt namn som går att bygga vidare på och göra något riktigt bra av.

Men Levent Özdemir insåg en sak tidigt.

– Jag är ingen hejare på nätet själv, om det skulle bli nåt måste jag ha några andra med mig.

Han tog kontakt med två gamla vänner som han visste skulle kunna fylla de kunskapsluckor han hade – Janne Lauding och Robert Hjernberg.

– Vi tog en lunch ihop och jag berättade att jag var lite sugen på det här och frågade om de ville vara med.

De tände på idén när kontakten togs i våras.

– Det väcktes en tanke direkt, det här är något vi måste kolla in. Med den domänen kändes det också som att potentialen var bra, säger Janne Lauding.

– Jag har dessutom småbarn och kände att jag redan var knuten till branschen. Det blev rätt naturligt när idén dök upp, säger Robert Hjernberg med ett leende.

Janne Lauding har ett förflutet som bartender när Levent ägde Konrad. Nu har han varit i it-branschen i 18 år, inom programmering och webbdesign.

– Från att dagligen hjälpa andra företag att lyckas på nätet med teknik och digital marknadsföring så blir det här en möjlighet att faktiskt bygga upp något eget. Inte bara hjälpa andra att lyckas, säger han.

Planen är att bygga en ny plattform nästa år.

– Det blir något att sätta tänderna i.

Även för Robert Hjernberg, vars hemvist är marknadsföring.

– Jag ser fram emot att få jobba med den nya plattformen från grunden. Det blir spännande. Jag har jobbat mycket med både digital och fysisk marknadsföring.

I somras genomfördes så köpet av domänen och e-handelsplattformen leksaker.se.

– Det var lite roligt när jag skulle kontakta säljarna. Det visade sig att de av alla ställen i landet bodde just i Fagersta där jag har hotellet, säger Levent med ett garv.

De två Fagerstabröderna hade köpt namnet 2013 och satt två år senare upp en e-handelsplattform.

– Sen hade de en anställd som jobbade mycket, men hittade ingen ny när denne slutade och la ner sidan hösten 2018 och la ut den till försäljning.

Vad har ni för mål med detta?

– Vi vill växa, men vi har sagt att vi inte ska ha bråttom. Det här är nytt för oss alla, vi är väldigt medvetna om det och vill växa lagom.

För att tala leksaksspråk: från 3 år och uppåt.

– Långsiktigt tror vi att det här kan bli något riktigt bra, säg på en tidsperiod på mellan tre och fem år.

Laddade för att ge sig in i leken är det dock inget snack om att de är.

– Det känns otroligt roligt och spännande, säger de.

Konkurrensanalysen är gjord.

– Leksaksbranschen har ju varit tuff med många nedlagda, fysiska butiker runt om i Sverige. Men e-handeln går spikrakt uppåt. Och vi har det bästa namnet, helt klart.

De ser flera vinster med just leksaksbranschen.

– Till skillnad mot till exempel klädbranschen är det knappt någon retur.

Efter att först ha flyttat det befintliga lagret till Västerås kom tankarna relativt snabbt på att hitta en lösning via en så kallad tredjepartslogistik, 3PL.

– Vi kikade runt på alla möjliga ställen och Janne hittade till slut ett stort lager på 44 000 kvadratmeter i Falun som vi fastnade vi för.

Ett första, större test står nu för dörren.

– Vi har förstått att det är väldigt mycket kring Black Friday och så julhandeln såklart som redan är igång. Men den senaste tiden har vi känt att vi är mogna och redo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ändrar produktionen – för att hjälpa vården

Västeråsföretaget: "Redo att tillverka 100 visirhållare per dygn" Västeråsföretaget Rapid-3DLab ställer om under coronakrisen. För att hjälpa hjältarna som sliter inom vården är de nu redo att starta en produktion av visirhållare – som dom sedan ska donera till...söndag 5/4 20:54

Hälla får ännu en ny butik – spabutik öppnar trots tuffa tider

Ägaren: ”Ändå rätt läge att satsa” Hälla handelsområde är på väg framåt igen med stora kliv. Nu har ännu en nykomling slagit upp sina portar – Viskan Spa Center. – Vi satsar trots dessa tider och som en del av detta så kommer vi till...söndag 5/4 14:44

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING