Cecilia Stanell, handlare och vd för ICA Supermarket Sjöhagen, och Patrik Vatka, handlare på ICA Supermarket Bäckby. Foto: Helena Andersson

Stopp för bus i butiker: "Betyder mycket"

Stökiga personer och upprepade stölder i butiker kan ställa till det för både handlare och butiksanställda. Under en lång tid har det därför efterfrågats ett tillträdesförbud av bland andra Centerpartiet och Handelsanställdas förbund.

Publicerad

Nu från den 1 mars kommer den efterfrågade lagen att träda i kraft. Den innebär kort att en person under vissa förutsättningar kan förbjudas att vistas i en butik.

Åklagare prövar frågor om tillträdesförbud och beslutet kan prövas i domstol. Tillträdesförbud kan inte ges till personer under 15 år. Överträdelse kan ge upp till sex månaders fängelse.

Vicki Skure-Eriksson, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, berättar om lagen som hon säger kom till efter påtryckningar bland annat från Centerpartiets Johan Hedin, som la en motion i riksdagen 2017.

– För Centerpartiet är det jätteviktigt att man ska kunna känna sig trygg, både som kund och som handlare, och det är viktigt att man ska kunna skydda sin personal. Så jag är jätteglad, precis som mina partikamrater.

Är det inte risk för att lagen blir rätt tandlös?

– Det viktigaste nu är att det finns en lagstiftning som gör det möjligt att utfärda ett tillträdesförbud och sen får man se hur man kan använda den lagstiftningen. Det är viktigt att det också blir det verktyg som kan göra skillnad, som man kan ta till. Tillträdesförbudet kommer att förhindra att brott begås och ge mer trygghet.

Västerås Tidning frågade Cecilia Stanell, handlare och vd för ICA Supermarket Sjöhagen och Patrik Vatka, handlare på ICA Supermarket Bäckby om vad lagen innebär för dem.

Cecilia Stanell säger att hon är både glad och tacksam över den nya lagen och att den är enormt viktig.

Är den här lagen något som ni har väntat på länge?

– Ja verkligen, äntligen är den på plats! BRÅ tog upp frågan om besöksförbud för 30 år sedan och vi på ICA och Svensk handel har enträget arbetat med den i 25 år. Så jag är både glad och tacksam.

Vad betyder den för dig som handlare?

– För mig betyder den mycket, det är givetvis enormt viktigt för mig att alla mina medarbetare på ICA Sjöhagen och alla som arbetar i butik ska känna trygghet och säkerhet på sin arbetsplats. Det här är ett första steg och jag hoppas att brott i handeln prioriteras i högre grad av rättsväsendet. Upprepade stölder, hot, våld och trakasserier kan inte accepteras. Arbetet är långt ifrån klart, jag hoppas på att det sker än fler förbättringar kopplat till trygghet i butik, till exempel att se över påföljderna vid mängdbrott.

Samtidigt behöver hela samhället arbeta på flera fronter för att komma till rätta med grundproblematiken. Självklart är alla varmt välkomna till oss, när det inte är en pandemi är matbutiken en viktig mötesplats. Det vill vi verkligen fortsätta att vara men personer som begår upprepade stölder eller som drar in hot, våld och trakasserier i butiken behöver förändra sitt beteende.

Hur tror du att lagen kommer att påverka i det dagliga arbetet?

– Vi vet ännu inte hur tillämpningen av lagen kommer att fungera i praktiken. Hos oss på ICA Sjöhagen finns det individer som har ett rutinmässigt beteende att stjäla i butiken. Skillnaden för mig är att lagen ger oss en laglig rätt att förbjuda individen att komma in och skillnaden för individiden att den faktiskt riskerar en påföljd. Om åklagaren har tagit ett beslut och vi ser individen i butiken kommer vi att överlämna filmmaterial till polisen och individen ska kunna dömas till böter eller fängelse i max sex månader. Jag och mina medarbetare på ICA Sjöhagen kommer inte att gå i konfrontation, mina medarbetares säkerhet går alltid i första hand.

Är det ett stort problem med individer som stjäl och skapar problem på annat sätt?
– Ja tyvärr är det ett problem. Här på ICA Sjöhagen är det främst stölder som är ett dagligt problem. Jag har kollegor som dessutom utsätts för hot och trakasserier, det är orimligt att utsättas för det på sin arbetsplats. Det måste vara en självklarhet att alla medarbetare i handeln ska vara trygga på sin arbetsplats och att det för mig och andra företagare ska gå att bedriva lokalt företagande och skapa arbetstillfällen överallt.

Finns inte risken att den nya lagen blir tandlös då de störande individerna inte tar hänsyn till den?
– Som sagt vet vi ännu inte hur tillämpningen kommer att fungera. Men jag väljer att vara odelat positiv till den nya lagen, det är ett första steg i rätt riktning och signalerar tydligt vad som är rätt och fel. Jag hoppas att tryggheten och säkerheten för många tusen anställda inom handeln fortsatt är en viktig punkt på agendan för beslutsfattare och rättsväsendet. Om lagen fungerar i praktiken så tror jag att de störande individerna kommer bry sig just för att det blir en påföljd. Däremot så kvarstår beklagligt nog problemet att de kan störa i andra butiker.

Patrik Vatka, känner nu att med den nya lagen finns äntligen en möjlighet att göra något för att motverka att upprepat hotfulla personer besöker butiken.

Är den här lagen något som ni har väntat på länge?

– Ja det är det , det känns litegrann som, äntligen! Vi har under ganska lång tid funderat på vad vi ska göra när vi har personer som är allmänt hotfulla i butiken. För det är dem som vi känner att den här lagen är mest till för.

Vad betyder den för dig som handlare?
– Tidigare har vi inte haft några verktyg för att kunna göra någonting. Nu känner jag att vi har en möjlighet att göra något.

Hur tror du att lagen kommer att påverka i det dagliga arbetet?
– I vår vardag så kommer lagen inte betyda någonting, det rullar ju bara på som vanligt. Men om något händer, att någon blir otrevlig och hotfull upprepade gånger så har vi i alla fall någonstans att vända oss. Blir det hotfullt så kan vi nu påminna kunden om att vi kan komma att porta den och då kanske personen tonar ner sitt hotfulla beteende.

Är det ett stort problem med individer som stjäl och skapar problem på annat sätt?
– Jag kan ju bara prata utifrån hur det är här och vi har faktiskt inte problem med upprepat våldsamma personer, vilket är jätteskönt. Vi har snatterier precis som alla andra, men det kommer man tyvärr aldrig ifrån. De bekymmer vi har är att det kan bli hotfulla situationer som en engångsföreteelse, men de personerna har aldrig kommit tillbaka.
Problemen blir ju oftast i de butiker som till exempel missbrukare har som ett ”skafferi” och där de är påverkade eller allmänt hotfulla när de kommer in. De bryr sig inte, helt enkelt. Men, man vet ju aldrig, det kan ju komma att hända och då vet vi hur vi ska agera.

Finns inte risken att den nya lagen blir tandlös då de störande individerna inte tar hänsyn till den?
– Nu är lagen så pass ny. Vi vet ju inte än, hur den kommer att fungera. Man blir lite fundersam om hur lång tid det kommer att ta, om jag ringer på måndagen, är personen förbjuden att gå in här på tisdagen? Hur prioriterat blir det? Hur ligger bevisbördan? Det vet vi ju inte i dagsläget. Men nu känns det att man har tagit ett ställningstagande, man har markerat. Sen får man låta tiden gå en tid för att se hur det funkar, och efter det får man utvärdera.

Cecilia Stanell, handlare och vd för ICA Supermarket Sjöhagen och Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS