Mothership vill utveckla talanger inom företagande. Foto: Mothership

Mothership vill hitta oslipade diamanter

Nystartade Mothership är ett modernt investmentbolag – som också vill vara nyföretagares accelerator. På fem månader har man knutit till sig 12 olika företag och nu tar man nästa steg – ett nytt kontorshotell på Bäckby: B721.

  • Publicerad 18:13, 23 nov 2020

Att starta och driva företag kan vara en utmaning. Därför har tre killar från Västerås gjort det till sin utmaning att hjälpa nystartade företag att få en kickstart och bistå med ett team av säljare, kompetens inom marknadsföring, digital utveckling och även i vissa fall kapital. Fahrim Shirinzade, Attila Farkas och Keihan Darvishi, som många känner igen som Baklavageneralen, står bakom satsningen Mothership.

– Mothership är en kombination av ett investmentbolag och en accelerator där vi investerar vårt team och ibland kapital, utifrån vad bolaget i fråga behöver, säger Fahrim Shirinzade.

Mothership har funnits sedan i somras och idén kom till under coronapandemins isolering. Redan nu har de knutit till sig 12 olika bolag, och fler är på ingång. Nu utökar man även sin verksamhet med B721, ett kontorshotell som inte bara ska vara en plats att sitta och arbeta på: här ska man också få hjälp med att lyfta sitt företag och sin idé till nya nivåer.

– Jag är väldigt fotbollsintresserad så jag brukar göra den här liknelsen: Vi vill fungera som Ajaxs fotbollsakademi – men de som kommer hit ska drömma om Real Madrid, Juventus och så vidare, säger Keihan Darvishi.

Attila Farkas tillägger:

– Vårt mål är att de bolag som kommer in och sitter hos oss ska växa och sen kunna flytta ut och ha kontor någon annanstans. Vi vill hjälpa dem att nå dit.

De bolag som är knutna till Mothership kommer få coachning och uppföljande samtal varje vecka:

– Som entreprenör kan du känna dig väldigt ensam, och då behöver du folk runt dig som är likasinnade, som kan kolla av hur du och bolaget mår. Ett sådant koncept saknas idag. Allt handlar om att betala hyror och kämpa på själv. Där kommer vi in med vår idé och har samtal och coachning med bolagen varje vecka, säger Fahrim Shirinzade.

Mothership har ett samarbete med Almi och kan även vägleda till Region Västmanlands olika typer av företagsstöd. De vill vara delaktiga i företagens utveckling och tillväxt.

– För oss handlar det inte om att vi vill att folk ska komma hit, sätta sig vid ett bord och sedan vet vi inte hur det går för dem – tvärtom. Vi vill ha insyn och kunna hjälpa till så gott som det bara går. Vi vill att de bolag som kommer hit ska utvecklas och ta nästa steg i karriären. Gemensamt för alla bolag som vi tar in är att de har visioner, de vill ta nästa steg, säger Keihan Darvishi.

Det finns även en tanke med de bolag som man tar in: att de ska kunna hjälpa och berika varandra. Därför är man måna om mixen när man knyter till sig olika bolag.

– Vi tänker lite som att vi bygger lego. Alla företag ska kunna haka i och hjälpa varandra att bli bättre. Även utbyta tjänster såklart, säger Keihan Darvishi.

B721, som just nu är under uppbyggnad, kommer att ha cirka 30 fysiska platser, ett rum för att spela in podcast, konferensrum och rum för reflektion. Invigning och öppning kommer att ske i januari 2021.

Fahrim Shirinzade, Attila Farkas och Keihan Darvishi är grundarna av Mothership Foto: Mothership group

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

Arbetslösheten ökar betydligt i Västerås

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Västerås kommun. Även i hela Västmanland stiger arbetslösheten.måndag 14/12 20:08

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING