Västeråsfotografen Linda Eliasson kammade hem det prestigefulla priset Europas bästa bröllopsfotograf utdelat av Communityn Way Up North. Foto: Martin Bohm

Linda har bröllopspar i fokus – nu prisas hon för sina bilder

Ett bröllop kan för många vara en av de största händelserna i livet och för att minnas den speciella dagen vill de flesta föreviga den med foton. Prisade Västeråsfotografen Linda Eliasson behärskar den konsten.

  • Publicerad 07:36, 18 apr 2020

För att vara säker på att bilderna blir bra så kan man välja att anlita en duktig bröllopsfotograf som kan finnas med från morgon till kväll för att föreviga allt som händer under dagen.

För tredje året i rad delades priset Europas bästa bröllopsfotograf ut av Communityn Way Up North och i år var det Västeråsfotografen Linda Eliasson som kammade hem det prestigefulla priset.

– Egentligen skulle det ha varit en stor konferens i Köpenhamn, men som det är nu fick vi vara med om prisutdelningen via en videokonferens. Hela min familj, men också min mamma, bror och syster i andra städer, var med och tittade så fast det var konstigt så var det ändå lite festligt, säger Linda Eliasson.

På frågan om vad det var som gjorde att hon vann säger Linda att hon tror att anledningen kanske är närvaron och hennes konsekventa bildspråk.

Glad och chockad

– Jag var oerhört glad men också chockad när jag blev en av de tre som gick till final, jag vet inte ens vem som nominerade mig, säger hon.

Linda Eliasson har nu jobbat som fotograf på heltid i sju år och man kan säga att det var en slump som ledde henne in på den banan.

– Jag jobbade på en textbyrå som skribent ganska länge. En dag var fotografen som skulle följa med på jobb sjuk och min chef, som visste att jag fotade, sa att jag skulle ta bilderna själv. En tid senare så sa jag upp mig och på den vägen är det.

Mötet viktigt

För henne handlar fotografering om mötet med människor, även när det gäller att skapa speciella bilder.

– Jag är bra på att möta människor och ser det som ett verktyg, hantverket kommer på något sätt ur en slags passion för människor. Jag är också extremt nyfiken och jag tror att den energi jag kommer med till mötet. Det är den som syns i mina bilder.

Ett av Linda Eliassons alla bröllopsfoton. Foto: Linda Eliasson

Ofta är hon med bröllopsparet i upp till tolv timmar och säger att ”knasigt nog” så är hon oftast den som kommer paret närmast.

– Jag blir något annat än bara en fotograf och för att skapa en trygg och avslappnad atmosfär lägger jag stor vikt vid att lära känna mina par innan fotograferingen, både via möten och via mail.

”Queen of the forest”

Om sina bilder säger Linda att hon har hållit på så pass länge nu att hon har skapat sig en egen stil, ett maner, som hon blir anlitad för.

Redigeringen är lite mörk och dov men ändå varm. Bröllopen är ofta personliga och intima, med vigsel i det fria.

Hon fotar uteslutande utomhus, aldrig i studio. Hon brukar heller aldrig regissera paren, kanske dirigera, men hon vill att bilderna tas när människor rör sig och interagerar.

– Folk är fria ute, och jag har fått landa i det och står för mitt uttryck. Mina kollegor brukar kalla mig Queen of the forest, skrattar hon.

Kärleksfullt par som har blivit fotograferade av Linda Eliasson. Foto: Linda Eliasson

”Queen of the forest” Linda Eliasson fotar uteslutande utomhus, aldrig i studio. Hon vill att bilderna tas när människor rör sig och interagerar. Foto: Linda Eliasson

Kärlek och glädje. Foto: Linda Eliasson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

De putsar Skrapans fasad – hängandes i rep

Fönsterputs på hög nivå: "Fäster repen i balkar och hissar oss nedåt" Här är Västeråsföretaget som utför ett minst sagt svindlande uppdrag. Under torsdagen påbörjade de arbetet med att putsa Skrapans utsida – hängandes i rep. – Det är högt. Det finns så mycket att...lördag 23/5 13:27

Corona slår hårt mot krogarna: Nattklubb i konkurs

Konkursförvaltaren: "Vi har träffat de anställda" I slutet av förra veckan begärdes nattklubben Royale, bolaget bakom verksamheten, Västerås Nöje AB i konkurs. I måndags tog Västmanlands tingsrätt beslut att försätta bolaget i konkurs.onsdag 20/5 21:30

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING