Krönika: Hur väl stödde er krisplan corona och kan vi dra nytta av den fruktansvärda krisen?

Det är med rädsla och medkänsla vi ser corona drabba människor som står oss nära både i verkliga livet och i TV-rutan.

  • Publicerad 20:44, 13 maj 2020

Marianne Ohlson.

Nu är den stora frågan i världen om coronakrisen börjar ge med sig eller om det vi nu upplever är ett nytt ”nu” som är mer beständigt. Klart är i alla fall att det som nu händer kommer att påverka både individ, bolag och samhälle generationer framåt.

Hur fungerade er sedan länge inarbetade krisplan? Stödde den en hälsokris som corona, eller byggde den på att alla i ledningsgruppen störtade med flyget på väg hem från konferensen, någonting som har hänt tidigare i bolag?

Vår erfarenhet säger oss att vi oftast gör planer på det som redan har hänt, ifall det skulle hända igen.

När Japan drabbades av jordbävning 2011, och efterföljande tsunami förstörde kärnkraftsreaktorn i Fukushima, så innebar det stora förändringar för kärnkraftsindustrin. Plötsligt skulle alla kraftverk inom sektorn ha en krisplan för en eventuell tsunami och på hur det skulle hanteras. Krisplan skulle göras även på de kraftverk som låg runt Östersjön och följaktligen inte kan råka ut för en flodvåg av den digniteten. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vatten.

Nu kommer många bolag göra krisplaner för coronavirus eller annan smittsam sjukdom med avancerade scenarioanalyser, men frågan är om vi inte skall göra krisplan på sådant som ännu inte hänt? Nästa kris kanske handlar om en annan typ av virus. Hur gör vi om möjligheten att mejla blir kapad av cyber-attackerande grupper?Det vore en intressant krisplan som tillför värde.

Vad har vi lärt oss av krisen hittills?Vi har lärt oss att många arbeten kan utföras på annan plats än på kontoret. Men det gör ont i många chefer att mista kontrollen över personalen och de har en tendens att tro att ingen sköter sitt jobb – och känslan av att produktiviteten sackar ligger och gnager i bakhuvudet.

Det är ganska intressant att tro att inga människor presterar bara för att de inte sitter på sin plats, samtidigt som andra medarbetare har rest jorden runt på otaliga arbetsresor och aldrig behövt redovisa vad man gjort eller inte.

Vi måste vara medvetna om att känslan av att mista kontrollen över produktivitet och tappad produktivitet absolut inte är samma sak.

Vi har nu en möjlighet att bygga de organisationer som bärs fram av dedikerade och trygga medarbetare. Vi kan delegera mer ansvar till både individer och team samt sätta tilltro till att jobbet faktiskt blir gjort. De allra flesta förvaltar given tillit och växer med sin tilldelade uppgift när de blir delegerade mer ansvar.

Utmaningen med att arbeta hemifrån är faktiskt av social karaktär. Hur skall vi kunna hålla kontakten med våra arbetskamrater när vi inte möts vid kaffeautomaten och snabbt får byta några ord om helgen eller veckan som varit? Det är den här sociala interaktionen av tillit som är allra svårast att ersätta. Att skapa virtuella möten som bara handlar om att socialisera, typ virtuell lunch eller AW kan bli avgörande för att människor inte skall distansera sig och fortfarande känna sig sedda.

Du som leder och deltar i digitala möten har både möjligheter och ansvaret att bygga tillit och förtroende. Du börjar bygga genom att ge av dig själv och dina tankar. Ur ditt givande kommer sedan en social interaktion där även ditt team börjar dela med sig av det som inte längre går att dela vid kaffeautomaten. Det är ett sätt att bibehålla och bygga tillit.

Det vi ser just nu är en omvärld i snabb och ständig förändring. Konsten att förhålla sig och navigera i denna förändring kommer avgöra om din organisation kommer att överleva de nya snabba disruptionerna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

De putsar Skrapans fasad – hängandes i rep

Fönsterputs på hög nivå: "Fäster repen i balkar och hissar oss nedåt" Här är Västeråsföretaget som utför ett minst sagt svindlande uppdrag. Under torsdagen påbörjade de arbetet med att putsa Skrapans utsida – hängandes i rep. – Det är högt. Det finns så mycket att...lördag 23/5 13:27

Corona slår hårt mot krogarna: Nattklubb i konkurs

Konkursförvaltaren: "Vi har träffat de anställda" I slutet av förra veckan begärdes nattklubben Royale, bolaget bakom verksamheten, Västerås Nöje AB i konkurs. I måndags tog Västmanlands tingsrätt beslut att försätta bolaget i konkurs.onsdag 20/5 21:30

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING