Plats för nätverkande. Vid arbetsstationerna kan personer från flera företag jobba tillsammans sida vid sida. Foto: avigphoto.se

Ett år med B26: "Levererar varje dag"

Ett år har gått sedan B26 slog upp portarna. Den gamla industribyggnaden i Mimerkvarteret hade då förvandlats till en kontorsbyggnad med en coworkingarena i toppklass. Nu har fastigheten utvecklats till att bli hjärtat i Västerås näringsliv.

  • Publicerad 20:21, 2 mar 2021

Januari 2020 öppnade B26 i Mimerkvarteren i Västerås. Verksamheten marknadsfördes då som framtidens kontorskoncept med modernt designade coworkingytor och den senaste tekniken. Dessutom skulle det finnas en restaurang med höga ambitioner i fastigheten.

I en artkel i Västerås Tidning Business innan invigningen uttalade sig Mats Eriksson, regionchef för fastighetsägaren Kungsleden, om projektet:

– Vi kallar B26 för ”Ett nytt kontorskoncept för kreativa krafter” och det tycks ligga helt rätt i tiden för intresset är stort, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.

Coworking. I B26:s lokaler finns många platser där medlemmarna kan välja att jobba. Både arbetsstationer och soffor finns utspridda på ett smakfullt sätt.

Nu har ett år gått – och Västerås Tidning Business tänkte därför undersöka om visionerna för B26 har slagit in. Vi träffade därför Karolina Fägerblad som är tillförordnad platschef och säljansvarig på B26.

Karolina tar emot vid den digitala receptionen. Det är vad slussen, som besökarna först möts av, kallas för internt. Hon leder oss sedan in i lokalerna fram till en av soffgrupperna som finns utplacerade på entréplan.

Runt om kring oss pågår en lugn, men ändå tydlig aktivitet. Man ser gäster som har möten i restaurangen och vid de utspridda arbetsplatserna i lokalen sitter medlemmar, vilket är benämningen på B26:s hyresgäster och jobbar.

Ett år har gått sedan ni öppnade. Känns det som att B26 har etablerat sig på allvar nu?

– Vi har funnit vår plats, det tror jag verkligen. Men jag känner fortfarande att det finns många västeråsare som inte vet vad B26 är och alla har inte koll på hur coworking fungerar, säger hon.

Det har varit stort fokus på er coworkingdel. Hur ser beläggningen ut?

– Vi har inte riktigt nått målet som vi hade satt upp innan, men det är inte långt ifrån. Idag har vi avtal med 71 coworkare.

Våning 2. Här kan medlemmarna jobba mer ostört, men ändå titta ner på entrévåningens puls. Foto: avigphoto.se

Utöver coworkingmedlemmarna finns det företag som hyr mindre studior och företag som hyr mer traditionella kontorslokaler. Totalt finns ett 60-tal företag representerade i fastigheten.

Studiorna, där ett 40-tal personer jobbar, är även dom en del av coworkingkonceptet. Men här har medlemsföretaget hyrt ett mindre kontor, som gör att de som hyr en studio, till skillnad från de vanliga coworkingmedlemmarna, även får en plats som är deras egen.

Men det är långt ifrån bara personer från medlemsföretagen som rör sig i lokalerna. B26:s mötesrum används flitigt av externa aktörer, vilket gör att mixen av människor som möts i lokalerna är oändlig.

Ett av mötesrummen är nu på väg att byggas om till att bli en inspelningsstudio som både hyresgästerna och externa besökare kan använda för att exempelvis spela in poddar eller livesända från.

Personal. Karolina Fägerblad, Hanna Thorgren och kocken Markus Sjöholm tar hand om besökare och medlemmar. Foto: avigphoto.se

En annan del som lockar besökare utifrån är B26:s restaurang. Den har fått mycket goda omdömen och har blivit en riktig het mötesplats för det lokala näringslivet.

Vid starten fick konceptet med buffé där gästerna väger sin mat stor uppmärksamhet. Under året som gått har man dock, på grund av pandemin, lämnat viktsystemet och gått över till mer traditionell lunch med en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk rätt varje dag. Ambitionen är dock att återgå till ursprungskonceptet så fort det är möjligt.

– Restaurangen är en viktig del av vår verksamhet. Det är ett medlemsvärde som är unikt och har blivit en samlingsplats för hela kvarteret.

Under de senaste veckorna har det varit mycket skriverier om ACC:s kris. När B26 öppnade ingick även de i samma bolag som kongressverksamheten. Men sedan december drivs B26 som ett eget bolag. Av den anledningen påverkas verksamheten inte av ACC:s problem.

– Känslomässigt påverkar det oss däremot. Det är många gamla arbetskamrater som riskerar att förlora jobben, säger Karolina Fägerblad.

Samtidigt, trots den rådande pandemin, fortsätter aktiviteten på B26. Nya möten, nya affärer och nya lösningar avklaras i ett rasande tempo.

Precis som det ska vara när 60 företag ryms i en och samma fastighet och där medlemmarna jobbar sida vid sida – trots vitt skilda branscher.

Medlemmarna röster om B26

Johan Lindholm, Acecom

Ett år i B26, ett lite annorlunda år, men oj vad vi har trivts i allt vad B26 har att ge. B26 känns hur modernt som helst och ändå trivsamt. Det har verkligen varit hur kul som helst att få verka och arbeta i en arbetsplats som kombinerar det bästa av två världar, en kreativ och attraktiv arbetsplats som samtidigt erbjuder en effektiv mötesmiljö. När det dessutom känns lite som att komma hem när man kommer in genom dörrarna så kan man inte vara annat än nöjd.

Hela uppbyggnaden av B26 känns verkligen genomtänkt och de professionella konferensrum som är utrustade med bra teknik har vi använt flitigt under året.

För vår egen del är även läget också mycket passande och strategiskt, vi har många kunder centralt i Västerås och närheten till stationen är perfekt, med möjlighet för pendlande medarbetare att lätt komma hit.

Amir Kheirmand, Schysst Käk

Att kunna sitta i så fräscha lokaler så centralt i ett sammanhang där alla hejar på varandra i restaurangen trodde jag inte var möjligt. Restaurangen är magiskt och personalen är helt fantastiska. Jag och resten av gänget på Schysst käk stortrivs. Kaffet är riktigt bra också.

Magdalena Götheden, Almi

För mig personligen passar B26 perfekt. Det är en modern och flexibel kontorsmiljö som möjliggör bra och professionella möten. Såväl fysiska möten som digitala, men också nätverkande och en plats där det är enkelt och avslappnat att hitta nya affärsmöjligheter och kontakter. Här sitter både stora etablerade organisationer och små egenföretagare och start-ups vilket är väldigt trevligt och skapar en bra dynamik.

För oss på Almi, som arbetar med och för företag är detta en optimal miljö, vi finns där företagen finns och kan lätt möta våra kunder på plats eller digitalt. Jag värdesätter också stort den service som personalen på B26 levererar varje dag, på absolut högsta nivå – personligt, trevligt och stans bästa lunch! Jag och mina kollegor på Almi stormtrivs!

Andreas Pettersson, Spinova AB

Jag trivs väldigt bra på B26, skön atmosfär, härliga människor och en restaurang i världsklass!

Då jag vanligtvis är ute på vägarna så är B26 mitt ”kontor” där jag mellanlandar med digitala möten och administrativt jobb.Här har jag tillgång till allt jag behöver för på ett professionellt sett kunna utföra mitt jobb, men även en bra möjlighet att knyta nya spännande kontakter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns...torsdag 15/4 11:08

Tidigare riksdagspolitikern klar för nytt toppjobb

Anna Wallén, socialdemokrat och tidigare riksdagsledamot för Västmanland, har rekryterats som ny näringspolitisk expert till svenska besöksnäringen branschorganisation Visita. – Vi är mycket glada åt...måndag 12/4 14:13

Klart med ny vd till Almi

Det blir Mikael Fällman som blir ny vd för Almi Företagspartner Mälardalen. Fällman kommer från rollen som affärschef på Almis kontor i Västerås.torsdag 8/4 11:09

De kan bli Årets företagare i Sura

Nu ska Årets företag i Surahammar utses. I veckan släppte Företagarna nomineringarna till priset.söndag 28/3 21:20

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING