Villapriserna i Västmanland fortsätter att stiga

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanland sjunkit med 0,2 procent medan villapriserna stigit med 5 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Publicerad

– Bostadsköparna ser ljusare på framtiden och efterfrågan är stark i hela landet. Det kombinerat med lågt utbud och låga räntor ger ökande priser över lag. Vissa vill ta steget från lägenhet till en mer rymlig villa eller radhus, andra letar efter en bostad med plats för arbetsrum, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västmanland har bostadsrättspriserna sjunkit med 0,2 procent de senaste tre månaderna och villapriserna har visat på en uppgång med 5 procent, i riket är motsvarande siffror en uppgång på 3 respektive 6 procent.

– De stigande priserna gör det ännu svårare för unga och ensamhushåll att köpa bostad, speciellt i kombination med tuffa villkor för att få bolån. Om fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västmanland stigit med 9 procent medan villapriserna stigit med 7 procent. Fritidshuspriserna har stigit med 16 procent det senaste året, att jämföra med 9 procents ökning i landet.

– Redan före pandemin såg vi ett ökat intresse för fritidshus, mycket kopplat till flygskam och klimathotet. Ett hus eller en lägenhet i Spanien och Thailand känns inte längre lika lockande. Vi bedömer att efterfrågan på fritidshus i Sverige kommer att vara ovanligt hög i höst, säger Marcus Svanberg.

Powered by Labrador CMS