JA – hus som ser ut som en lada med svarta detaljer. Foto: Intressanta hus

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.

  • Publicerad 08:09, 17 feb 2019

Tobias Holmberg är försäljnings- och inköpsansvarig på Intressanta hus i Västerås. Foto: Intressanta hus

Intressanta hus har som affärsidé att låta arkitekter rita intressanta hus som sticker ut från det vanliga. Sedan fabriksproducerars husen som monteras och utrustas på plats. Tobias Holmberg är försäljnings- och inköpsansvarig på Intressanta hus i Västerås och berättar vilka tender de ser för 2019.

– Det är mycket ladhus-känsla, det skulle jag vilja säga är den starkaste trenden. Jag tror det kommer hålla i sig under 2019 också. Hus som påminner om en klassisk lada, säger han.

Om du pratar färger, vad gäller där?

– Många efterfrågar naturnära färger som järnvitriol och sioo-behandlade fasader som får en väldigt trä-nära känsla. Ofta med mörka fönster i svart och med spröjs, det är väldigt gångbart idag.

Storleken på fönstrerna, ska de vara stora eller små?

– Vi jobbar rätt mycket med stora fönster, och det är vad som efterfrågas också. Sen kanske det inte passar alla, men folk vill gärna ha mycket ljus. Så det är mycket fönsterpartier som går hela vägen från golv till tak.

Hur ser trenderna ut för uteplats och altaner?

– Det är lite olika. Dels vill folk ha något som är nära huset och dels vill vissa ha en uteplats som man kanske plockar isär från huset och placerar någon annanstans på tomten. Då jobbar vi mycket med så kallad pergola, ett regelverk i trä som man har som en mysig plats att vara på.

Materialval till tak, vad gäller där?

– Vi jobbar en del med platta hus, och då är det papp vi jobbar med, och generellt är det vad som gäller. Om vi bortser från de husen och tittar mer på de med sadeltak så har det varit väldigt mycket förfrågan på plåttak. Det ihop med betong-takpannor, och då gärna släta för att hålla ihop det moderna intrycket på huset.

Är det något som är helt ute just nu?

– Om vi pratar till exempel om ytterdörrar är det mer vanligt nu med en slät ytterdörr med stort sidoljus istället för ytterdörrar med ett litet fönster. Sen runda fönster generellt är helt off just nu, jag har nog inte levererat ett enda hus med runda fönster så länge jag har jobbat här.

JA - till plåttak1 Foto: Intressanta hus

NEJ – runda fönster är ute. Foto: Mostphotos

JA - till en pergola en bit från huset. Foto: Mostphotos

NEJ – ytterdörr med litet fönster. Foto: Mostphotos

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING