Enligt en ny SIFO-undersökning tror 60 procent av svenskarna att bopriserna kommer att stiga under 2021.

Svenskarna tror på ökande bostadspriser

Sex av tio svenskar, 60 procent, tror att bostadspriserna kommer att öka under 2021. Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Bland fastighetsmäklarna spår hälften, 49 procent, en fortsatt prisuppgång under nästa år.

Publicerad

– Bostadsmarknaden har visat sig vara förvånansvärt motståndskraftig under året, trots pandemin. Så länge bostadsbristen kvarstår, räntorna förblir låga och pandemins ekonomiska effekter begränsas, kan vi räkna med hög aktivitet på bostadsmarknaden även nästa år, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I undersökningen svarar 60 procent av svenskarna att de tror på en fortsatt uppgång för bostadspriserna under nästa år. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i Sverige ökat med 7 procent och villapriserna har gått upp med hela 11 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Över hela landet har fastighetsmäklarna märkt av ett ökat intresse för att byta bostad under året. Att betydligt fler bostadsaffärer genomförs redan innan visning är ett tydligt bevis på det. Hetast eftertraktade är större bostäder där det går att kombinera distansarbete och fritid, säger Marcus Svanberg.

Hälften av mäklare förutspår prisökning

Bopanelen är Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings enkätundersökning där företagets fastighetsmäklare löpande tillfrågas om olika bostadsrelaterade frågor. I den senaste svarade 286 mäklare på frågan om hur de tror att bostadspriserna kommer att utvecklas nästa år. Resultatet visar att hälften, 49 procent, tror på fortsatt prisuppgång.

Powered by Labrador CMS