En bristvara.

Speciella tider orsakar stor efterfrågan på kaminer

På Skorstenstätaren & Kaminbutiken som huserar på Tunbytorp råder minst sagt speciella tider. Efterfrågan på kaminer är väldigt hög och utbudet i det närmsta minimalt.

Publicerad

– Kaminer är i stort sett helt utsålda. Med 95 procent av våra leverantörer är det så att om vi beställer idag så får vi varorna i augusti nästa år, säger Christian Elofsson på Skorstenstätaren & Kaminbutiken.

Han fortsätter:

– Vissa kan leverera i februari eller mars nästa år, men det rör sig om enstaka kaminer. Om jag ska beställa flera stycken av en sort är det augusti eller till och med september som gäller.

Redan under pandemin var vissa produkter svåra att få tag på och det var långa leveranstider, men det gick fortfarande att beställa varor. När pandemins konsekvenser började lätta var det lagom till kaminbutikens lågsäsong som är sommaren.

– Under sommaren är det främst ventilation som gäller för oss och vi jobbade på med det hela sommaren. Sen i augusti beställde jag 20 kaminer så att vi har nya i butiken och lite till kunder, då fick jag som svar att de kommer i november. Jag trodde inte att det var sant. Men nu är det alltså leverans i augusti nästa år om jag beställer idag.

Priserna går dessutom upp och ner, med betoning på upp.

Vad tror du är orsaken till detta?

– Jag tror att mycket beror på kriget. Både att det har ökat elpriserna och för att vissa resurser har blivit svårare att få tag på, som stål och nickel. Sedan vet jag inte hur många leverantörer som hakar på inflationen av höga priser.

Christian tror att den höga efterfrågan på kaminer beror på att människor vill ha en värmekälla som inte är beroende av el.

– Men man ska vara tydlig med att särskilja en lokaleldstad, som en kamin är, från en primäreldstad. Enkelt uttryckt så är kaminer inte gjorda för att eldas med hela dagarna. Man rekommenderar cirka tre till fyra timmars eldning, sedan behöver den vila lika länge.

– Det får man vara försiktig med, eldar man för mycket kommer kaminen inte att hålla lika länge och det ökar risken för bränder. Vi har sett att slitaget på produkterna har ökat.

För att elda säkert är det viktigt att se efter kvalitén på sin eldstad varje år.

– Jag rekommenderar verkligen att man kontaktar sin sotare och begär en besiktningskontroll av eldstad och kamin, det vill säga samma kontroll som utfördes när du först köpte den. Det är skillnad på en sån kontroll och en sotning eller brandskyddskontroll. Brandskyddskontroller är fantastiskt bra och nödvändiga, men man provtrycker inte skorstenen och det är värt de extra pengarna för en besiktningskontroll, för då kan du hitta fel och brister och laga dem i god tid.

Christian Elofsson fortsätter:

– Se över själva skicket på kaminen, vet man med sig att man ska elda mycket och ser att stenarna börjar bli slitna tycker jag att man ska beställa stenar nu så att man har hemma i garaget. För det börjar bli långa leveranstider på det också.

Under tiden Västerås Tidning befinner sig i butiken tar Christian Elofsson emot kunder som slås av hur många kaminer som är slutsålda.

Hur känns det att försöka sälja när läget är som det är?

– Det är otroligt frustrerande. Jag har svårt att visa något för jag vet att det mesta är slutsålt eller svårt att få tag på. Förut kunde kunder komma in och säga vad de ville ha och jag kunde erbjuda fem till tio varianter som passade in på deras önskemål, det går inte nu.

– Sedan kan jag inte svara på när de kommer att få sina produkter, för jag får inte tag på mina leverantörer. Många leverantörer har till och med stängt sina telefonlinjer tillfälligt, på den nivån är det. Istället måste jag maila, men det är jag ju inte ensam om och därför kan det ta fem dagar innan jag får svar. Det känns som att man inte riktigt räcker till.

När Västerås Tidning besökte butiken i början av veckan var det endast fyra kaminer som inte var slutsålda, samt något fler mindre varianter.

– Man behöver vara ute i god tid. Vill du ha en eldstad till nästa säsong bör du beställa nu. Priserna kommer att fortsätta öka och då är det bättre att betala ett billigare pris för att få kaminen strax innan säsongen nästa år drar igång.

Powered by Labrador CMS